Undorító, mocskos, trógernek nevezte Lázár válaszát Gőgös

2015.11.23 18:33

Gőgös Zoltán a mezőhegyesi mintagazdaság jövőjéről érdeklődött, és szóvá tette, hogy Lázár János nem ment el az előző napi demonstrációra. Hogyan képzelik a gazdaságot, terveznek-e olyan intézkedéseket, ami a mostani agrárkultúrát át tudja menteni? Milyen módon tartható meg négyszáz munkahely? - firtatta a szocialista politikus.

    

Lázár János úgy reagált, embereket vezetnek meg a munkahelyükkel zsarolva, és magántulajdonú nagybirtok mellett szerveztek tüntetést. A szocialistáknak az érdekük, hogy cselédek legyenek ebben az országban, nekik meg az, hogy önálló egzisztenciák legyenek - tette hozzá.

Felidézte, a szocialista politikus mondatát, miszerint, úgy volt jól, ahogy volt, és azt kérdezte, akkor miért privatizálták, miért adták el a mintagazdaságot. Kiemelte: új állami mintagazdaságot próbálnak szervezni, és garantálni fogják az ott dolgozók állását.

Gőgös Zoltán viszonválaszában úgy fogalmazott: a miniszter "undorító, mocskos, tróger, szemét választ" adott. Ők nem hergeltek senkit és nem a menedzsmentért álltak ki, hanem azért "a négyszáz szerencsétlen emberért, akikből földönfutót csinálnak". "Maguk utolsó gazemberek" - mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve, ő soha nem adott el semmit és nem is fog.

Lázár János megjegyezte, ezt a stílust a szocialistáktól már megszokták, ezért nem tartja szükségesnek, hogy bármilyen feddésben részesítse Gőgös Zoltánt. Ha önök kormányoznának, az várna az országra, amit Gőgös Zoltán képvisel személyében és stílusában - mondta, óva intve ettől.

A Fidesz szerint elfogadhatatlan és példanélküli hangnemet engedett meg magának Gőgös Zoltán MSZP-s politikus Lázár Jánossal miniszterrel szemben az Országházban, ami miatt le kellene mondania mandátumáról.

mti.hu

Közben megkezdődött az állami földek árverése Borsodban is

Az országban több mint 380 ezer hektár kerül kalapács alá, ez az összes termőterület 7 százaléka.

A megyében több mint 600 területre lehet licitálni, ami több mint 10 ezer hektárt jelent. A kikiáltási ár 10 százalékkal a piaci érték felett indul, az átlagár átlagosan 1 millió forint körül alakul, hektáronként.

A földekre azok a földműveléssel foglalkozók licitálhatnak, akik helyben, vagy a területtől maximum 20 kilométerre lévő központtal rendelkeznek, a korábbi bérlőiknek pedig elővásárlási joguk van.

Az első miskolci licitnapon 17 földterület kelt el 153 millió forint összértékben. 15 esetben eredménytelen volt az árverés, mert nem volt érdeklődő vagy nem adták meg a kikiáltási árat.

A kormánypárt szerint a Földet a gazdáknak program garantálja, hogy a magyar föld a helyben lakó magyar földműveseké lehessen és ne a külföldi spekulánsok kezére kerüljön, ahogy az Romániában megtörtént, ahol már 40 százalékra becsülik a külföldiek által felvásárolt földek arányát.

    "Van, akinek már van , ugye itt vannak birtok maximumok is, van, aki hozzá tudja venni van, aki csak béreli és aztán meg tudja vásárolni lehetőség nyílik rá, tehát alapvetően a kis és esetleg közepes vállalkozókat, de inkább a kis mezőgazdasági termelőket segíti és juttatja földhöz ez a vásárlási lehetőség." - mondta  Demeter Ervin, a B-A-Z Megye kormánymegbízottja.

A Fidesz szerint a Jobbik és az LMP is ugyanúgy a külföldi spekulánsok érdekét védi, mint a Gyurcsány-koalíció. A Fidesz közleményében azt írta, felháborító és szégyen, hogy az ellenzék már nem csak Brüsszelben és az Alkotmánybíróságon, hanem a törvényes árverések akadályoztatásával is veszélyezteti a magyar gazdák érdekeit.

minap.hu