Üresen maradt háziorvosi praxisok

2015.11.20 07:13

Majdnem három hét telt el a háziorvosoknak szóló letelepedési és praxisjog-vásárlási pályázat leadási határideje (október 31.) óta, de a hivatalos szervek még mindig hallgatnak arról, hogy a 238 tartósan betöltetlen körzet közül hányban lesz újra háziorvosi ellátás.

Információik szerint mindössze 29 háziorvos pályázatát fogadták be, így a 750 millió forintos keretösszeg nemhogy felét, harmadát sem biztos, hogy felhasználják. A pályázó orvosok közül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hivatalos, nyilvánosságra hozott adatai szerint kilencen igényeltek letelepedési támogatást, míg húsz háziorvos a praxisjog-vásárlási támogatásra pályázott. Érdekesség, hogy ugyanezen a honlapon október 29-én még 43 pályázatot listáztak, azt viszont nem tudni, hogy mi az oka annak, hogy 14 pályázat egyszer csak eltűnt a felsorolásból. Telefonon és írásban is kerestük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP), ahol hallgatnak a pontos számokról, mint mondták, kizárólag az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) adhat tájékoztatást az ügyben, de ahogy az mostanság igen gyakori, tőlük sem kaptunk választ. Szerettük volna megtudni, pontosan mekkora a felhasznált összeg, és mi a hivatalos álláspont a pályázat kudarcával kapcsolatban, valamint mi lehet az oka annak, hogy továbbra is több száz betöltetlen körzet van Magyarországon, de kérdéseinkre lapzártáig nem érkezett válasz.

A tartósan betöltetlen háziorvosi szolgálatokról vezetett nyilvános lista szerint 238 körzetben volna szükség háziorvosra. Júliusban még csak 231 betöltetlen körzet volt, vagyis hónapról hónapra bővül a lista. A legnehezebb helyzetben idén a Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, ahol negyven praxis betöltetlen, az országban ugyanakkor akadnak olyan települések is, ahol már tíz éve nincs háziorvosi ellátás, a fővárosban azonban csak nyolc körzet betöltetlen. A pályázati kiírás szerint az, aki legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi praxist vállal, hatmillió forintot kaphat. Hétmillió forint jár annak, aki két éve betöltetlen praxist nyer el, 36 hónapja üres körzetnél nyolc-, míg legalább 48 hónapja betöltetlen szolgálat esetében kilencmillió forintot kap a nyertes orvos. Aki legalább 60 hónapja üres praxisban vállal munkát, annak tízmillió forint adható. A praxisjog vásárlására maximum négymillió forint igényelhető.

A pályázat egyébként tavaly sem hozta meg a remélt sikert, akkor az 500 milliós pályázati forrásból 41 háziorvosi praxist töltöttek be, a nyertes orvosok öszszesen 273 millió forint támogatást kaptak az államtól, így a rendelkezésre álló keret több mint 40 százaléka megmaradt.

mno.hu