Ursula von der Leyent jelölik az Európai Bizottság élére

2019.07.02 19:27

Az uniós tagállamok állam- és kormányfői megállapodtak arról, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölik az Európai Bizottság elnökének, az Európai Tanács élére pedig Charles Michel belga miniszterelnököt választották.

Képtalálat a következőre: „Ursula von der Leyen https”
 
Három napig tartó tárgyalássorozat után, Donald Tusk az Európai Tanács elnöke kedd este bejelentette, hogy az uniós tagállamok állam-és kormányfői Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölik az Európai Bizottság elnökének, az Európai Tanács élére pedig Charles Michel belga miniszterelnököt javasolják.
 
A hírek szerint a német védelmi miniszter megszavazásával éppen Németország várt ki, mert a nagykoalíciós partner szocdemek ellenezték a jelölést.
 
Josep Borrell spanyol külügyminisztert jelölik az Európai Unió külügyi főképviselőjének. Az Európai Központi Bank élére pedig Christine Lagardet választották, az IMF vezetőjét. 
 
A jelöléseket az Európai Parlamentnek kell jóváhagyniaszerdán. 
 
Délelőtt már ülésezett a frissen megválasztott Európai Parlament is. A tagok több mint 60 százaléka cserélődött le, és a képviselők 40 százaléka nő, ez az eddigi legmagasabb arány az EP történetében. A feladatuk erre a hétre az, hogy megválasszák a vezetőséget - erről szerda reggel szavaznak.
 
Weber visszalépett
 
Manfred Weber bejelentette visszalépését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád kedd esti strasbourgi frakcióülésén - közölte a bajor politikus szóvivője. "Folytatom a harcot egy demokratikus Európáért. Megtiszteltetés volt ez a munka az EPP és Európa érdekében" - mondta Weber a szóvivője, Christian Hügel twitteres tájékoztatása szerint.  
 
A Politico azt írja: Manfred Weber Emmanuel Macront és Orbán Viktort okolta a Néppárt strasbourgi frakcióülésén azért, hogy megbukott a csúcsjelöltség intézménye.
 
Közel 30 éve a CDU tagja
 
Képtalálat a következőre: „Ursula von der Leyen https”
Ursula von der Leyen Brüsszelben született, 1990 óta a CDU tagja. 2003. március 4-étől a Christian Wulff által vezetett alsó-szászországi tartományi kabinet szociális minisztere volt. 2003-2005 között alsó-szászországi képviselő volt. 2004 decemberében beválasztották a CDU elnökségébe. 2005 februárjától a CDU „Szülők, gyermek, hivatás“ bizottságát vezette.
 
2005. november 22-én lépett hivatalba mint Angela Merkel kormányának családügyi minisztere. 2009-ben a német szövetségi parlament alsóházába választották képviselőnek; október 28-ától Angela Merkel második kormányában családügyi miniszterként mindössze egy hónapig volt hivatalban, ugyanis november 30-án Franz Josef Jung utódjaként szociális és munkaügyi miniszternek jelölték.
 
2013 decemberében a CDU-CSU nagykoalíciós tárgyalások során honvédelmi miniszterré jelölték ki; ezzel ő lett az első nő Németországban ezen a poszton.
 
 
atv.hu / mti.hu