Utazás a zsidó örökségbe Észak-Magyarországon

2015.11.21 07:35

Számos települést érintő, a zsidó kulturális örökségi helyszíneket bemutató észak-magyarországi zarándokutat létesített az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Emih), csaknem 460 millió forint uniós forrásból – közölte az Emih az MTI-vel.

A program keretében a gazdag zsidó hagyományokkal rendelkező Tokaj-hegyaljai Mádon és Olaszliszkán turisztikai és kulturális fejlesztés fejeződött be, és több zsidó kulturális hagyatékkal rendelkező hegyaljai települést csatoltak a túraútvonalba.

Sátoraljaújhely régi zsidó temető a csodarabbi sírjával

 

A kulturális értékteremtési és ismeretterjesztési céllal megvalósult projekt elsősorban a Bodrogkeresztúr-Mád-Olaszliszka útvonalon fellelhető zsidó kulturális örökségi helyszíneket és emlékhelyeket – zsinagógák, rabbiházak, csodarabbik sírjait – mutatja be korszerű, XXI. századi kommunikációs eszközökkel és informatív tartalommal.

A helyszínek nyitva állnak a vallásos, illetve kegyeleti céllal idelátogatók, valamint a kulturálisan nyitott magánszemélyek, iskolai és turistacsoportok számára is.

A közlés szerint a régió „igazi XXI. századi kulturális attrakcióval gazdagodott”, amely növeli a térség kulturális vonzerejét.

mti.hu