Utazik a villamos (+videó)

2019.08.15 05:42

Az előzetes becslések szerint hozzávetőleg egymillió euróba kerül annak a villamosnak a helyreállítása, amibe tavaly nyáron szállt bele a kisvonat. Az ütközésre gyakorlatilag semmi esély sem volt, de máig tisztázatlan körülmények között a két jármű mégis összetalálkozott egy hajnali órában. A 614-es sérült villamos ma indult Csehországba, hogy a plzeni gyárban megjavítsák.

 
A máig érthetetlen balesetről készült felvétel
 
 
 
Egy régi Tátra segítette az új, sérült Skodát kivontatni az MVK telephelyéről. A villamos még tavaly júniusban ütközött egy kisvonattal. Az ütközés jelentős kárt okozott a járműben. Az ablakok betörtek, de egy nagyon fontos elem is tönkrement.
 
Juhász János üzemgazdálkodási és szolgáltatási igazgató elmondta, a legnagyobb gond ott keletkezett, ahol a középső kocsiszekrénynek a tartóelemei összekapcsolódnak a többi kocsiszekrénnyel. - Ott olyan mértékű elmozdulás következett be, hogy a tartószerkezetek megsérültek, és ezáltal valószínűsíthetően deformálódott maga a teljes vázszerkezet.
 
 
Ezért most a 614-es hazautazik a Skoda plzeni gyárába, ahonnan jött. Ott javítják majd meg, mert gyakorlatilag a sérült részt újra le kell gyártani, és az az alkatrész kerül majd a villamosba.
 
Juhász János hozzátette, a villamosnak olyan mértékű a sérülése, hogy ennek a javítását itt, az MVK Zrt. területén a műhelykörülmények nem teszik lehetővé. - Ezért döntöttünk a szállítóval közösen úgy, hogy a plzeni gyárba kerül vissza a villamos.
 
 
Egy utolsó kárfelmérés lesz még a Cseh városban, és várhatóan az év végén helyreállítják a kárt. Ennek köszönhetően gyakorlatilag egy teljesen új villamos kerül vissza majd a miskolci sínekre. Az, hogy a lehetetlennek tűnő baleset hogyan is történt, még nem derült ki, a kárfelelősség megállapítása sem zárult le. A villamosban okozott kár előzetes becslések alapján egymillió eurós nagyságrendű.
 


Miskolc TV / minap.hu