Utcára vonulhatnak a nyugdíjasok

2016.11.18 08:46

A várható éves infláció mértékével emelné jövő januártól a nyugdíjakat a kormány. A költségvetés 0,9, míg a jegybank 2,3 százalékos inflációval számol 2017-ben, a nyugdíjas szervezetek azonban egyik esetben sem tartják elfogadhatónak az inflációkövető nyugdíjemelést.

Fotó: illusztráció

Hegyesiné Orsós Éva szerint például fontos, hogy a nyugdíjemelés a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján történjen, valamint szerinte vissza kellene térni a svájci indexálláshoz, amely az infláció mellett figyelembe veszi a nettó bérkiáramlást is. Az Életet az Éveknek Klubszövetség elnöke az ATV A nap híre című műsorában azt is elmondta, elfogadhatatlannak tartják az inflációkövető nyugdíjemelést, ez ugyanis közel hárommillió ember leszakadásához vezethet. Hegyesiné továbbá azt nehezményezte, hogy jelenleg az Idősügyi Tanács gyakorlatilag nem működik, 2010 óta ugyanis egyetlen valós tagsággal rendelkező szervezetet sem hívnak meg, így például az Életet az Éveknek Klubszövetség és a Nyugdíjasok Országos Képviselete sem vesz részt a testület ülésein. Az Életet az Éveknek Klubszövetség elnöke beszámolt róla: vidéki nyugdíjasokkal beszélgetve világossá vált számára, hogy a nyugdíjasok elégedetlenek a kormány által javasolt emeléssel, de az inflációkövető nyugdíjemeléssel sem elégednének meg, hanem a svájci indexálás visszaállítását követelik. Hegyesiné szerint a nyugdíjasok adott esetben készek lesznek utcára is vonulni érdekeik képviselete érdekében.
 Korózs Lajos az adásban a nyugdíjrendszer torzulásairól beszélt, szerinte például mérhetetlen igazságtalanság, hogy miközben sokan vannak, akik milliós nyugdíjellátást kapnak, addig a nyugdíjasok kétharmada az átlag nyugdíjat sem kapja meg. Az MSZP-s Korózs Lajos elmondta, 73 ezer olyan ember van Magyarországon, akiknek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, 364 ezer embernek pedig a nyugdíjszerű ellátása nem éri el ugyanezt az összeget. Korózs szerint a szocialista kormányok 8 évében a nyugdíjak reálértéke 21 százaléknál magasabb emelkedést mutatott, az összes nyugdíjemelés mértéke pedig 48 százalék volt. Az MSZP-s képviselő szerint nagyon sok ember került nehéz helyzetbe amiatt, hogy a kormány az összes korhatár alatti nyugdíjat eltörölte. Korózs úgy látja, a felosztó-kirovó rendszerben rejlő számtalan bizonytalanság rányomja a bélyegét arra, hogy egyáltalán beszélni lehessen arról, hogy hogyan kellene a nyugdíjrendszert átalakítani Magyarországon. Az öngondoskodás iránti bizalom elvesztésén például az Orbán-kormány nagyon sokat dolgozott, állítja a képviselő.


Öngondoskodni márpedig igenis érdemes, még a nyugdíjkorhatár elérése előtt öt évvel is ajánlott olyan öngondoskodási formát választani, ahol van lehetőség személyi jövedelemadó visszaigénylésre – mondta el az adásban immár Sebestyén András nyugdíj-megtakarítási szakértő. Sebestyén szerint a jelenlegi piaci környezetben 20-30 éves távlatban érdemes nyugdíjcélú befektetést választani, komolyabb hozam eléréséhez ugyanis a jelenlegi infláció mellett legalább ennyi időre van szükség. A szakértő a nyugdíj-megtakarítások előnyeit hangsúlyozva elmondta, ezek a megtakarítások teljesen biztonságosak, hiszen a nemzetközi pénzügyi rendszerbe juttatjuk be a befektetéseinket, így tehát az éppen aktuális kormány tevékenységének ezekre semmilyen hatása nem lehet. Az persze már más kérdés, hogy ki milyen kockázatot mer vállalni a befektetésének hozama tekintetében – tette hozzá.

atv.hu / J.I

.