Utcára vonulnak az egészségügyiek

2015.05.11 10:12

Több egészségügyi szervezet is demonstrációt hirdetett erre a hétre, ezzel kívánják felhívni a figyelmet az ágazat problémáira. Az ápolók nemzetközi napjára időzített demonstrációra több ezer egészségügyi dolgozót várnak, és abban bíznak, hogy a rendezvény mindvégig politikamentes marad.

Már több szakmai, civil és szakszervezet csatlakozott azokhoz a demonstrációkhoz, amelyekkel az egészségügy tarthatatlan helyzetére hívnák fel a figyelmet. A szakdolgozói kamara holnapi, a fővárosi Hősök terére tervezett demonstrációjára legalább ötezer egészségügyi dolgozót várnak. A Magyar Nemzet megkeresésére Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke elmondta: az eseményen nem csak a saját tagjaik vesznek részt, immáron több szervezet is jelezte, hogy támogatják a megmozdulást.

Így az Ápolási Igazgatók Egyesülete és a Magyar Ápolási Egyesület mellett számos szakmai szervezet vesz részt a tüntetésen, de a betegszervezetek is szolidárisak az ápolókkal. A MESZK elnöke kiemelte: a demonstrációnak többek között az a célja, hogy láttassák a társadalommal, az egészségügynek csak egy része a bérkérdés, mert ez egy olyan összetett probléma, amely a betegekről szól.

A kamara azt kérte, hogy a megmozdulás békés és politikamentes legyen. „Nem szeretnénk azt, hogy politikusok szólaljanak fel, nekik a parlamentben kell megvívniuk a csatáikat” – hangsúlyozta Balogh Zoltán, aki jelezte, a demonstrációval a politikusoknak azt üzennék, hogy kezeljék értékként az ágazat dolgozóit. Kérdésünkre, hogy a demonstrációval javítani kívánják-e a tárgyalási pozíciójukat a kormánnyal, a kamara elnöke elmondta: többek között ez is a céljuk, de el szeretnék érni azt is, hogy legyen egy rendszeres fórum arra, ahol megoldási javaslatokat lehet tenni az egészségügy problémáinak rendezésére.

A Magyar Rezidensszövetség az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség nevében már a mai napra több flashmobot hirdetett az ország nagyvárosaiba. Dénes Tamás, a szervezet elnöke a lapnak elmondta: fel akarják hívni a lakosság figyelmét a keddi demonstrációra. Kiemelte, ez nem bérharc, hanem egy élhető, fenntartható, hálapénzmentes egészségügyért folyó küzdelem, amelynek tétje a betegek biztonsága, ezért minden felelősen gondolkodó állampolgárt várnak.

A rezidensek és az akciószövetség tagjai holnap fél ötkor gyülekeznek a fővárosi Clark Ádám téren, ezután érintve a Kossuth teret átvonulnak az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahol csatlakoznak a szakdolgozói kamara demonstrációjához. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesítése szerint az egészségügyiek demonstrációja miatt több kerületben is forgalomkorlátozás lesz.

Így 6-tól 24 óráig tilos megállni az V. kerületi Arany János utca mindkét oldalán a Nádor utca és az Akadémia utca között, az Akadémia utca mindkét oldalán az Arany János utca és a Vigyázó Ferenc utca között. A tüntetés idejére szakaszosan és időszakosan lezárják az Andrássy út – József Attila utca – Nádor utca – Arany János utca, valamint a Clark Ádám tér – Lánchíd – Széchenyi tér – József Attila utca – Nádor utca – Arany János utca útvonalat - írja a Magyar Nemzet.

mno.hu