Üzletel a NER: 100 százalékos előleg, elengedett késedelmi kamat

2021.03.28 15:22

A kínai vakcina-beszerzés kapcsán sokszor szerepelt a hírekben egy 17 milliárdos lélegeztetőgép vásárlás és a Fourcardinal Tanácsadó Kft. neve. A Hírklikk most bemutatja, milyen feltételekkel szerződött az Orbán Viktor tanácsadójához köthető cég.

 
Még tavaly szeptemberben mutatta be a Válasz online azt, hogyan keresett nagyon sok pénzt Orbán Viktor egyik külpolitikai tanácsadójához, Rahói Zsuzsához köthető cég a lélegeztetőgép beszerzéseken. A Fourcardinal Tanácsadó Kft. már részt vett a kereskedőházas bizniszben is, ők nyitották az egyiptomi partnerirodát. Ekkor a cég főtulajdonosa Rahói Zsuzsa testvére volt és áttételeken keresztül, a mai napig a környezete tulajdonolja a társaságot. De amikor beütött a nagy lélegezetőgép biznisz, a cégbe is új tulajdonosok érkeztek. Tíz százalékos tulajdonrésszel szállt be a cégbe Veréb Balázs, Vámosi-Nagy Zsolt – és karanténkörülmények között alapítottak egy vagyonkezelő részvénytársaságot, az SRF Silk Road Fund Holding Zrt.-t. A név magyarul „selyemút alapot” jelent. A két jogász cége egy megállapodás alapján a profit  7/8-ad részére jogosult. Az új részvénytársaságot pedig egy ismert gyógyszerkereskedő, Szeverényi Márk vezérigazgatta. A Válasz online a Hirklikk által megszerzett külügyi szerződésekből rájött: a tanácsadó cég nem csak 17, hanem összesen 50 milliárd forintnyi megbízáshoz jutott.
 
A második, eddig nem nyilvános szerződés alapján, a cég lélegeztetőgépekhez szükséges monitorokat, illetve infúziós pumpákat szállított csaknem 33 milliárd forint értékben. A cég két szerződés keretében összesen 50 milliárd forint értékben szerződött a magyar külüggyel. A cégnek nem volt túl nagy kockázata a biznisszel, hiszen az egyik szerződésnél, a  légeztetőgépesnél, előre megkapta euróban a 17 milliárd forintot. A második szerződés esetében pedig először 30 százalékos előleget kaptak, amiv felkúszott 100 százalékra. A Fourcardinal Tanácsadó Kft. eredetileg tavaly április 1-jén szerződött a külüggyel a betegmonitorok és az infúziós pumpák leszállításáról, a megállapodás alapján 15 napon belül kellett volna szállítania az eszközöket. Amikor ez az időpont lejárt, módosítottak a megállapodáson és 100 százalékra emelték az előleg összegét, valamint lemondtak a késedelmi kamat felszámításának lehetőségéről. Vagyis Orbán főtanácsadójának köreihez tartozó cégnek semmilyen üzleti kockázata nem keletkezett, hiszen egy fillért se kellett befektetniük ahhoz, hogy nyilvánvalóan túlárazottan vegyenek lélegeztetőgépeket és egyéb eszközöket.
 
És mindennek mi köze a kínai vakcinákhoz? Hát annyi, hogy a Sinompharm vakcináját importáló Danubia Pharma Kft. mögött is ugyanaz az üzleti kör világlik ki, mint a tavalyi beszerzéseknél: a szálakat a Válasz online szerint egy Szeverényi Márk nevű gyógyszerkereskedő mozgatja, aki – mint fentebb írtuk – a tavalyi beszerzések egyik nagy nyertesének számító  Fourcardinal Tanácsadó Kft.-t tulajdonló zrt vezérigazgatója.
 
Szabó László
a Mediaworks elnök-vezérigazgatója
 
Fotó: Szigetváry Zsolt / mti.hu
 
 
Ez a figura pedig egy áttételen keresztül kapcsolható Szijjártó Péterhez. Testvére, Szeverényi Ivonn Ildikó ugyanis nemrég – állomáshely nélküli – nagyköveti stallumot kapott a külügyminiszter kezdeményezésére („az innovatív termékeket és szolgáltatásokat exportálni kívánó magyar vállalkozások külföldi piacra jutásának segítése” érdekében). Az ő férje nem más, mint Szabó László volt külügyminiszter-helyettes és amerikai nagykövet, jelenleg a kormánypárti sajtótermékek garmadát kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatója. Aki egyébként az ázsiai egészségbizniszről 2010-ben élő tapasztalatokat szerzett, hiszen ő volt az Eli Lilly and Company nevű amerikai gyógyszeripari cég kínai leányvállalatának elnökhelyettese.
 
Zutyu
hirklikk.hu