Vad prognózis: sokan csak 73 évesen mehetnek majd nyugdíjba?

2016.05.30 16:16

Arra a problémára, hogy egyre több nyugdíjast egyre kevesebb dolgozónak kéne eltartania, egy német kutatóintézet a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését látja a legjobb megoldásnak. Egészen a 73 éves korhatárig, ami azonban azt eredményezné, hogy sokaknak alig lennének nyugodt nyugdíjas éveik, mert a várható életkor sem sokkal hosszabb. A politikusok viszont szeretnek a nyugdíjasoknak kedvezni.

A Német Gazdaság Intézete (IW) új prognózissal sokkolta a németeket: a jövőben lehet, hogy csak 73 éves korukban mehetnek majd nyugdíjba – írja a Die Welt. Miután a társadalom öregedése miatt egyre több lesz a nyugdíjas, akiket egyre kevesebb dolgozónak kellene eltartania, a legkézenfekvőbb megoldás, ha a nyugdíjkorhatárt emelik, hogy ezzel az aktív dolgozók száma nőjön, a nyugdíjasoké csökkenjen.

A nyugdíjrendszer fenntartásához a befizetett járulékoknak és a kifizetéseknek egyensúlyban kell maradniuk, ami úgy érhető el legkönnyebben, ha meredeken emelik a nyugdíjkorhatárt. A számítások szerint 2030-ban már 69, 2035-ben 71 év lenne a nyugdíjba vonulás kora. A 2041-es évben pedig már 73 év lehet, amit azután a kutatóintézet szerint nem emelnének tovább.

Nem lenne sok boldog évük

Ezen javaslat alapján a németek nem töltenének el túl sok időt boldog nyugdíjasként, egy ma 40 éves férfi várható élettartama ugyanis 79 év. Tehát még hat éve maradna, amit nyugdíjban tölthet. Nőknél ez az érték tíz év. Összehasonlításképpen ez még 1960-ban is több volt, akkor a férfiak 10, a nők 11 éves nyugdíjban töltött esztendő előtt álltak az országban.

Jelenleg a férfiak 19,3, a nők 21,4 évnyi nyugállományra számíthatnak úgy, hogy a nyugdíjkorhatár valamivel 65 év felett van. (Egy korábbi döntés alapján 2012 és 2024 között évente 1-2 hónappal emelik, 2024-ig 67 évre.) Nyugdíjba lehet vonulni már 63 éves kortól is, de akkor levonnak a nyugdíjból. Minden hónapért, amellyel korábban kéri valaki a nyugdíjazását a törvényes korhatárnál, 0,3 százalékkal csökken a nyugdíj összege.

A politikusok szeretik a nyugdíjasokat

Csakhogy a nyugdíjasok arányának állandó növekedése azt is jelenti, hogy ők a legnagyobb szavazói csoport, így várható, hogy a politikusok a korábbi tervekhez képest újra és újra kitalálnak nekik valamilyen kedvezményt. Most júliustól az utóbbi 23 év legnagyobb nyugdíjemelése következik Németországban, a nyugat-német tartományokban 4,25, a kelet-német területeken 5,95 százalék. (Amit a jó munkaerő-piaci helyzet és gazdasági növekedés és egy korábban hozott nyugdíjemelési szabály tesz lehetővé, erről itt írtunk.)

A legszegényebb nyugdíjasokat is folyton igyekeznek megsegíteni különböző módszerekkel (újfajta kiegészítést kaphatnak a kisnyugdíjasok, egy új üzemi nyugdíj bevezetését tervezik, szociális segélyt kérhetnek). A nyugdíjkassza már most sem kiegyensúlyozott, a német költségvetésből évente 86 milliárd euróval toldják meg. Pedig így is Németországban az egyik legalacsonyabb az átlagnyugdíjak értéke az átlagbérekhez képest.

A törvény az egy dolog

Ahogy a Die Welt is felhívja rá a figyelmet, erős a szakadék a valódi nyugdíjba vonulási idő és a törvényi között. Németországban valójában már átlagosan 62 évesen nyugdíjba mennek az emberek, Franciaországban 60 évesen. A portugálok viszont átlagosan 68,4 évig, a mexikói férfiak 73, a nők 75 évig dolgoznak, a jóval alacsonyabb törvényi nyugdíjkorhatár ellenére.

A nyugdíjak között Németországban is nagy a különbség, sok a kisnyugdíjas, a német polgárok félnek is rendesen az öregkori szegénységtől. Sokuknak azt javasolják: Költözzenek Keletre, Magyarországra vagy Bulgáriába, ahol alacsonyabb az árszínvonal.

privatbankar.hu