Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

2020.11.24 06:09

Húsz embertől kért kölcsön mintegy 780 millió forintot a nem létező apai örökség felszabadítására P. Mária az ügyészség szerint. A Mátészalkai Járásbíróság fogja tárgyalni az ügyét. Ha beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyalás jogáról, akkor tíz évet kaphat.

A ,,csengeri örökösnő hazaszállítása Svájcból
 
A Mátészalkai Járási Ügyészség 20 rendbeli csalás miatt emelt vádat a csengeri örökösnő néven elhíresült P. Mária ellen, összesen 780 millió forint kárt okozhatott.
 
A vádirat szerint a nő a csalásokat még 2009-ben kezdte azzal a történettel, hogy külföldön élő édesapja után nagy vagyont örökölt, de annak megszerzése költséges. Mindezért kölcsönöket kért a sértettektől, cserébe pedig anyagi viszonzást ígért. A vádlott édesapja egyébként csak évekkel később, 2014-ben hunyt el Magyarországon, de nem maradt utána vagyon.
 
Az ügyészség szerint a nő elhitette a sértettekkel, hogy a külföldön örökölt vagyonban kimagaslóan nagy értékű részvénycsomagok, üzleti és egyéb vagyoni részesedések, valuta és forintbetétek, értékpapírok és drága ingatlanok tartoznak, melyek megszerzéséhez külföldi ügyvédeket kell fizetnie, a vagyon kezeléséhez tanácsadókat kell bevonnia, illetve bonyolult jogügyleteket kell előkészítenie és elintéznie pénzintézeteknél.
 
A csaláshoz – a közlemény szerint – P. Mária magyar ügyvédi és közjegyzői okiratokat készíttetett, melyben titoktartást vállaltak a sértettek. A nő többeknek is hozzáférést biztosított a saját e-mail-fiókjához, amiben a hagyatékkal kapcsolatos fiktív levelek voltak, ezeket a vádlott készítette.
 
A sértetteknek okozott kár 1.400.000 forinttól 387.000.000 forintig terjedt, melyből csupán 3.950.000 forint térült meg.
 
P. Mária (akkor még Sz. Gáborné) a 2018-as választási kampányban vált ismertté. Éveken át környékezett meg embereket egy 1300 milliárd forintos örökség sztorijával, többek között Kósa Lajos fideszes politikustól is befektetési tanácsot kérve. Mint tavaly kiderült, a politikus többször is találkozott az állítólagos örökösnővel, és egy közjegyző előtti megállapodást is aláírt vele. Kósa – bár elismerte a dokumentum valódiságát – csalónak nevezte a nőt.
 
A nő 2018-ban elhagyta az országot, majd nemzetközi elfogatóparancs alapján Svájcban fogták el.
 
Az ügyészség szerint, ha P. Mária az előkészítő ülésen beismerő vallomást tenne, és lemondana a tárgyaláshoz való jogáról, akkor 10 év börtönbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást kellene vele szemben kiszabni. Az eljárás a Mátészalkai Járásbíróságon folytatódik.
 
forrás: hvg.hu