Vádat emeltek Fekete-Győr András ellen

2020.09.29 15:49

Fekete-Győr András Momentum-elnök és Szarvas Koppány Bendegúz, a párt józsefvárosi képviselője ellen is vádat emelt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. 

Fekete-Győr András
a Momentum elnöke

 

Az ügyészségi közlemény szerint „a 2018 decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék”.
 
„A vádlottak erőszakos magatartásukkal jogszerű eljárásukban akadályozták a rendőröket, akik a létesítménybiztosítási feladataikat emiatt csak megnehezítve tudták ellátni.”
 
Az ügyészség összesen hat személy ellen, öt ügyben nyújtott be vádiratot kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az esetek többségében azt indítványozták, hogy a járványhelyzet miatt
 
tárgyalás nélkül, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítéljék a vádlottakat. Ez alól egyetlen vádlott kivétel, akinél az ügyészség csoportosan elkövetett garázdaság miatt nem látja lehetségesnek az egyszerűsített eljárást. 
 
Fekete-Győr a túlóratörvény miatt szervezett, 2018. december 13-i tüntetés után elismerte, hogy füstgránátot dobott a rendőrökre. „Nem bánt senkit egy füstgránát, de az emberekben akkora düh van, hogy vannak eszközök, amikkel élni kell.” Később azt nyilatkozta, a tüntetésen fel sem merült benne, hogy bárkinek is testi sérelmet okozzon, a rendőrök közé dobott füstszórót pedig akár egy játékboltban is be lehet szerezni, és nem képes sérülést okozni.
 
Szurovecz Illés
444-hu