Vajon tényleg az oltástól leszel influenzás?

2016.02.06 18:41

Hivatalosan is elkezdődött az influenzajárvány Magyarországon, a múlt héten már 18 200 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Vajon ilyenkor is megéri még beadatni a védőoltást, vagy csak rosszabbat teszünk vele? Utána jártunk a mendemondának.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentése szerint az országban szinte mindenhol emelkedett az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Az orvosok jelentése alapján 2016. január 25-31. között az előző hetinél 69 százalékkal többen, azaz 18 200 beteg fordult orvoshoz ilyen tünetekkel, vagyis hazánkban hivatalosan is elkezdődött az influenzajárvány. Az egyik Nógrád megyei kórházban már látogatási tilalmat is elrendeltek. Az érintett kórházban tilos a látogatás: a Gyermekosztályon, Szülészeti-nőgyógyászati osztályon és az újszülött részlegen is.

Sok a beteg gyerek

A betegek között jelentősen nőtt a gyerekek száma, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Tolna megyében például a betegek több mint a fele 15 éven aluli volt.

Az influenzával fertőződöttek között tehát rengeteg a gyerek és a fiatal felnőtt. Ennek oka részben azzal magyarázható, hogy a gyerekek nagy százaléka óvodába, iskolába jár, közülük pedig csak a krónikus betegek jogosultak a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Emellett pedig a védelmet nyújtó egészségügyi szokások, mint a gyakori kézmosás, vagy a zsebkendőbe való tüsszentés sem igazán jellemző a gyerekek között.

 

Érdemes még beadatni a védőoltást?

Sokan azt gondolják, már nem szabad beadatni a védőoltást, ha kitört az influenzajárvány, pedig maga a védőoltás nem gyengíti le az ember szervezetét, hiszen az oltóanyag nem élő influenza vírust tartalmaz.
Az influenza oltás beadását követően nincs nagyobb reakció, mint egy egyszerű izomba beadott egyéb injekció esetében.

Viszont, ha csak az utolsó pillanatban rohanunk el a háziorvoshoz a védőoltásért, akkor a váróteremben sok beteggel találkozhatunk. A szervezetünknek pedig a védettség kialakulásához az oltás beadatását követően több napra van szüksége, ezért könnyen elkaphatjuk a fertőzést, amíg a váróteremben ülünk.
Az oltóanyag beadását követően már 7 nap után kialakul az 50 százalékos immunológiai védőhatás. Ez természetesen még nem 100 százalékos, de sokkal több, mint a 0 százalék. A 100 százalékos védőhatás 14 nap után alakul ki. Az oltást még mindig érdemes beadatni, mert nem lehet megjósolni, hogy a járvány mikor éri el az adott régiót, várost, falut - válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Dr. Jankovics István, az OEK főorvosa.

 

Mikor nem érdemes már beadatni az oltást?

Abban az esetben, ha már vége van a járványnak nem érdemes használni a védőoltást. De akkor sem szükséges már oltani, ha egy velünk egy háztartásban vagy körülöttünk élő személy hirtelen 40 fokos lázzal ágynak dől, ugyanis a lappangási idő 1-2 nap, ez alatt pedig nem alakulhat ki a vakcinától védő hatás.

 

Hogyan védekezhetünk?

A fertőzés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, ezek a következők:

  • Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szánk, orrunk elé
  • Használat után a zsebkendőt dobjuk ki
  • Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal
  • Influenzajárvány idején kerüljük a szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi)
  • Szellőztessünk gyakran
  • Rendszeresen tisztítsuk a gyakran használt, megérintett tárgyainkat
  • Amennyiben az influenza tüneteit észleljük, maradjunk otthon
  • Az influenza megelőzésének azonban a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük.

 

Hogyan ismerhetjük fel?

Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás.
A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

A legfontosabb, amint az influenza tüneteit észleljük magunkon, akkor maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat. Amennyiben kónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugyanis az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról. Ilyenkor pedig fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására.

penzcentrum.hu