Valaki gazdagabb lett 5 milliárd forinttal

2015.05.30 20:10

Egy telitalálatos szelvény volt az e heti ötös lottón, vagyis elvitték az ötmilliárd forintos főnyereményt.

A szombati lottósorsoláson - a 22. játékhéten - a következő nyerőszámokat húzták ki: 18, 55, 56, 83, 90.
Az ötös lottó a tavalyi év 37. hete óta halmozódott.

A nyeremények: Az 1 darab 5 találatos szelvényre 5 049 127 895;a 4 találatos szelvényekre egyenként 2 165 720;a 3 találatos szelvényekre 21 550;a 2 találatos szelvényekre 1425 forintot fizetnek.

Joker: 677312A 2 darab Joker-telitalálatra egyenként 13 861 650 forintot fizetnek.

Utoljára 2014. szeptember 6-án volt telitalálat az ötös lottón. Az eddigi legnagyobb nyeremény - majdnem 5,1 milliárd forint - 2003 novemberében talált gazdára.

mti.hu

A jelenlegi főnyeremény összege a tavalyi év 37. hete, azaz szeptember óta halmozódott, ezzel minden idők második legnagyobb nyereményét, több mint 5 milliárdot vehet majd át a mai nyertes. Az újdonsült milliárdossal most biztos madarat lehetne fogatni, azonban egy ekkora összeg hatalmas teher is tud lenni.

Sokan azt gondolják, csak pénz kell ahhoz, hogy boldogok legyen. Akkor kerül minden a helyére az életükben, akkor dőlhetnek hátra, ha megvan a nagy ház, az új autó, a drága holmik. De sok lottónyertes példája mutatja, nem feltétlenül csak erre van szükség a jólétünkhöz.

Jó példa erre annak a walesi nőnek a története, aki vonat elé vetette magát néhány évvel ezelőtt.
Az emberek azt gondolják, folyamatosan boldognak kéne lennem, mivel megnyertem a lottót. De pénzen nem vehetsz egészséget és boldogságot - mondta a súlyos depresszióval küzdő nő, mielőtt öngyilkos lett.

Pszichológusok, szociológusok, boldogságkutatók és pénzügyi szakemberek egyaránt régóta tanulmányozzák, milyen hatással lehet valakire a váratlan gazdagság. Az interneten számos esetleírást találhatunk, ezek általában pontosan arra világítanak rá, hogy hiába a vagyon, végeredményben egyáltalán nem hoz boldogságot.
A szakemberek többsége azon a véleményen van, hogy a hirtelen jött gazdagság nemhogy nem teszi boldoggá azt, akinek az ölébe hullik, hanem éppen hogy tönkreteszi az életét.

Magyarországon a külföldi példákkal ellentétben legtöbb esetben nem lát napvilágot, ki viszi haza a lottóötöst. Az pedig, hogy valaki bujkálni kényszerül, csak nehezebben feldolgozhatóvá teszi ezt a lelkileg is megterhelő helyzetet. Az amerikai felmérések azt mutatják, hogy a lottónyertesek többségénél alig telt el egy év, és az érintettek már semmivel sem érezték magukat boldogabbnak és szerencsésebbnek, mint a nyeremény előtt, sőt, olyan is akadt, aki boldogtalanabb lett, mert már nem lelte kedvét azokban az egyszerű tevékenységekben (egy jó vacsora, barátok, tévézés, kert stb.), amelyek addig örömet szereztek neki.

Fontos a jó befektetés
Amellett, hogy a lottónyertesnek meg kell küzdenie ezekkel a lelki nehézségekkel, bármily meglepő, de pénzügyileg sem lesz könnyű helyzetben. Ha valaki megszokta, hogy rendszeresen érkező jövedelemből él, általában képtelen előrelátón beosztani az egyszeri nagy összeget, ezért érdemes nagyon tudatosan beosztani, befektetni a nyereményt.
Ilyen hatalmas pénz esetén a bankoknál egyértelműen privátbanki szolgáltatáshoz juthat a nyertes, még akkor is, ha az összeget (a Pénzcentrum és a Szerencsejáték Zrt. tanácsát megfogadva) több helyre utaltatja.

A privátbanki szolgáltatások során egyébként széleskörű befektetéseket kínálnak nekünk a személyes privátbankárok, így extra hozamhoz juthatunk. A privátbanki kamatok magasabbak azoknál a kamatoknál, amiket az átlagemberek kapnak bankjuktól, mert a privátbankárok messze nem csak bankbetétekben gondolkoznak, hanem kötvényekbe, befektetési alapokba, részvényekbe, ingatlanokba teszik vagyonunkat.

Természetesen állampapírokban is gondolkodhatunk, hiszen ezek is biztonságos megtakarítási formának tekinthetőek. Ezek közül a két lakossági államkötvénnyel érdemes kalkulálni, azok magas hozama miatt, a Prémium Magyar Államkötvénnyel (PMÁK) és a Bónusz Magyar Államkötvénnyel (BMÁK).

penzcentrum.hu