Valami durva dolog történik Nyíregyháza felett, riasztást adtak ki

2016.11.23 11:12

A tájékoztatási, majd a riasztási fokozati értéket is átlépte Nyíregyházán a szálló por légköri koncentrációja a legutóbbi két nap 24 órás átlagában - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal szerdán az MTI-vel.

A város polgármesteri hivatala arra kérte a helyieket, hogy kerüljék az autóhasználatot, lehetőleg tömegközlekedéssel utazzanak. Rozinka Zsolt Illés, a megyei kormányhivatal környezet- és természetvédelmi főosztályának vezetője elmondta, hogy hétfőn 88,4 mikrogramm, míg kedden 129,9 mikrogramm volt a szálló por köbméterenkénti mutatója. (A tájékoztatási küszöbérték köbméterenként 75, a riasztási pedig 100 mikrogramm).

Ez a jelenlegi (november 23. 10:40) szennyezettségi térkép

fotó: idokep.hu

Hozzátette: a meteorológiai előrejelzések szerint este és kora reggel várható a légszennyező anyagok további dúsulása a nyírségi, 120 ezres nagyvárosban és környékén, javulás csütörtöktől valószínű. A kormányhivatal tájékoztatása alapján kiadott, az MTI-hez is eljuttatott lakossági tájékoztatójában Nyíregyháza polgármesteri hivatala kiemelte, hogy a légszennyezettség romlása érdekében a városban lakók lehetőleg kerüljék a személygépjárművek, főként a dízelüzeműek használatát, emellett ha arra lehetőségük van, akkor a gáztüzelést részesítsék előnyben, valamint tartózkodjanak a kerti hulladékok égetésétől.

Két napja ilyen durva volt a helyzet

Emellett este és reggel lehetőleg kerülni kell a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy a sportolást. Az épületeket ajánlatos délben vagy kora délután szellőztetni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a szálló por részecskéi ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját és a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikrogrammnál kisebb porrészecskék bejuthatnak a tüdőhólyagokba, súlyosbíthatják a meglévő légzőszervi betegségeket és csökkenthetik a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Elsősorban a légúti betegségekkel küzdők, továbbá az idősek és a kisgyermekek a veszélyeztetettek, nekik most kerülniük kell a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást Nyíregyházán.

blikk.hu