Valamicskét javult a levegő minősége Miskolcon

2019.10.29 15:03

Miskolcon a szállópor koncentrációja tegnap elérte az egészségtelen határt.

Képtalálat a következőre: „légszennyezés miskolc https”

 

Többfelé javult a levegő minősége, de így is sok helyen magas a légszennyezettség a szállópor-tartalom miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint.
 
A hétvégén néhány helyen még veszélyes, négy településen egészségtelen volt a levegő. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések nem kaptak egészségtelen besorolást tegnap, de kifogásolt volt a levegő minősége Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Miskolcon, Oszláron, Putnokon és Sajószentpéteren. A megyeszékhelyen a szállópor koncentrációja tegnap 162 százalék volt, ez már az egészségtelen kategóriába tartozik, szintén magas volt a nitrogénoxid koncentrációja 80 százalék.
 
A szállópor elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és kerti hulladék égetése, valamint a közlekedés.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ a jó idő ellenére nem javasolja az egészségtelen levegőminőséggel jellemezhető településeken a kültéri fizikai munkavégzést, sportolást a gyermekek, az idősek és a légúti, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek.
 
A légszennyezésnek számos természetes és az emberi tevékenységre visszavezethető oka van. Nehéz egyben mérni a légszennyezettséget, hiszen ennek számos molekula az okozója, ilyen különösen a szén-monoxid, a nitrogén-oxidok, a kén-oxidok, az ammónia, a nukleáris atomok és végül a parányi mindenféle elemek. Ezeket nevezik PM2,5-nek és PM10-nek is. Ezek olyan pici, mindenféle atomok, amik 2,5, illetve 10 mikrométer átmérőnél kisebbek. Egy mikrométer pedig egy milliméter ezred része. Ezek azért nagyon veszélyesek, mert gyakorlatilag minden ellenállás nélkül bejutnak a tüdőnkbe, és ott betapadnak, a rajtuk lévő szennyező anyagokkal, és azokat nem lehet onnan eltávolítani.
 
Hegyi Erika
boon.hu