Választás előtt áll az ATV, de nem csak Kálmán Olga távozása miatt

2016.12.27 16:25

Vannak kapcsolódási pontok a kormányzattal, de nincs sok értelme kormánypártivá válnia az ATV-nek. Az ellenzéki oldalon viszont komoly vetélytársa támadt, miután Simicska Lajos átpozícionálta a Hír TV-t.

Választás előtt áll az ATV, de nem csak Kálmán Olga távozása miatt

Viharos gyorsasággal kezdett terjedni az a fotó, amelyet karácsony előtt Juhász Péter, az Együtt politikusa osztott meg Facebook-oldalán, és amely Németh Sándort, az ATV-t tulajdonló Hit Gyülekezete vezető lelkészét ábrázolja Andy Vajna, kormányközeli milliárdos, a TV2 tulajdonosa és Habony Árpád, kormány mögötti machinátor társaságában.

Azonban nemcsak a felvétel terjedt, de nyomában a spekulációk is, amelyek többnyire az ATV kormányhoz való „átállásáról” szóltak. Az elméleteket több korábbi fejlemény is táplálta. Az egyik a néhány nappal ezelőtti bejelentés, mely szerint a csatorna legismertebb arca, Kálmán Olga távozik, és a Simicska Lajos tulajdonolta Hír TV-hez igazol. A másik – az ATV-n tavaszig szintén műsort készítő – Friderikusz Sándor Indexnek adott interjúja, amelyben az ismert tévés sejttette, hogy a tévé a hatalom közelébe kerülhet, egyben dilettantizmussal vádolta annak vezetőit.

Németh Sándor vezető lelkész a Hit Gyülekezete vasárnapi istentiszteletén a Hit Parkban 2011 szeptemberében

mti fotó: Kovács Tamás

Maga Juhász is Friderikuszra hivatkozott, amikor kommentálta az általa közzétett fényképet. „Állami támogatások, menekültek elleni uszítás és az ellenzék hamis színben való feltüntetése a menü. Mindenkinek jó étágyat! Lájk, ha te is megértetted, mire használja a Fidesz az ATV-t” – írta az ellenzéki politikus. A kép és a szöveg annyiban megtévesztő, hogy úgy tűnik, hármas egyeztetésről van szó, míg valójában Németh Sándor Andy Vajnával ebédelt – és ahogy azt Juhász is elmondta később – Habony Árpád egy másik asztalnál ült volt feleségével, a miniszterelnök Fb-oldalát kezelő Kaminski Fannyval.

Az esettel kapcsolatban megkerestük az ATV hírigazgatóját, Németh Szilárdot (Németh Sándor fiát), aki megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint „magánjellegű találkozó volt” a vezető lelkész és Vajna között, amelyről a csatorna egyetlen munkatársa sem tudott. Németh Szilárd lapunknak is leszögezte, hogy „az ATV sem most, sem a jövőben nem kíván a kormány szócsöve lenni”, viszont azt is hozzátette, hogy Juhász Péteré sem.

Az ATV és Juhász viszonya régóta feszült. Az ötödik kerületi képviselő fölhánytorgatja például azt, hogy 2015 első félévében huszonötször hívták különféle műsorokba, a másodikban viszont egyszer sem, és azóta is csak hébe-hóba szerepelt ott. A televízió vezetői szerint ennek az az oka, hogy több pert is vesztettek, illetve kényszerültek peren kívüli megegyezésre Juhász miatt. Ugyanakkor váltig állítják, hogy a csatorna irányultságában nem lesz változás, és a múlt heti találkozót és Kálmán Olga távozását nem szabad egymással összefüggésbe hozni.

Azt valóban minden oldalról megerősítették, hogy az Egyenes Beszéd (Kálmán Olga műsora) szerkesztésébe senki nem kísérelt meg beleszólni a csatorna részéről, és a többi műsor esetében is – ismerve a képernyős személyiségek és szerkesztők többségének munkásságát – nehéz lenne közvetlen befolyásolással átalakítani az irányultságot.

    „Ahhoz, hogy kormánypártivá hangszereljük az adót, ahhoz előbb ki kéne rúgni a munkatársakat, végül engem is”

– fűzi ehhez hozzá Németh Szilárd.

Márpedig a tévé éppen nem kirúgni akar, hanem fölvenni. Pótolni akarják a távozott Kálmán Olgát, ezért is hozza őket láthatóan rém kellemetlen helyzetbe Németh Sándor több lépése is (Kálmán Olga távozását kommentáló Facebook-posztja, Vajnával elköltött ebédje). A kiszemeltek ugyanis legkevésbé a Habony-birodalomból érkeznének. Információnk szerint az ATV megkereste Krizsó Szilviát és Vujity Tvrtkót is. A korábbi köztévés Krizsó lapunknak annyit mondott, hogy volt több helyről is megkeresése, de elzárkózott az ajánlatok elől, nem szeretne politikával foglalkozni. Egyetlen közéleti jellegű megnyilvánulása, hogy régebben a Radnóti, most pedig a Centrál színházban vezet havi rendszerességgel talk show-t. Az igaz, tette hozzá, hogy ennek fölvételei láthatóak lesznek az ATV-n, de ez még egy nyáron aláírt szerződésnek köszönhető.

„Washingtonban élek, a gyerekeim itt járnak iskolába, nem tervezem, hogy mostanában visszatérek Magyarországra” – ezt pedig már Vujity Tvrtko reagálta megkeresésünkre. Ezen kívül - a hírek szerint - még Azurák Csaba lehet kiszemelt műsorvezető. Amennyiben nem sikerül kívülről az ATV-hez csábítani neves médiaszemélyiségeket, akkor adja magát a Mészáros Antónia–Simon András-duó, amely szintén alkalmatlan a Fidesz-propagandára.

Ettől függetlenül, ha másért nem, hát a konkurenciaharc miatt a televíziónak át kell gondolnia a helyzetét. 2014-ig gyakorlatilag az egyetlen ellenzéki, közéleti tévé volt. Simicskáék átfordulásával és az RTL Híradó harciasabbá válásával másfél versenytárssal kell szembenézniük ezen a terepen. Elég csak arra gondolni, hogy évekkel ezelőtt szóba sem jöhetett volna, hogy egy kormánykritikusnak tartott munkatársat elcsábítsanak az ATV-től, hiszen nem volt hova. Most azonban a kormányellenességben – a néha fölröppenő fideszes híresztelésekkel ellentétben – Simicska elszántabb, és hajlandó többet áldozni rá. Kálmán Olga leigazolásáért még némi konfliktust is hajlandó volt vállalni saját tévéjében – ennyiben a kormánypropagandista blogok nem tippelgetnek rosszul.

Szóval, a helyzetre az ATV-nek reagálnia kell, ám azt az adó részleges átpozicionálását fölvetők is teljesen értelmetlennek tartják, hogy a sokadik kormánypárti szócső jöjjön létre. Annyi előnye az ATV-nek Simicskáékkal szemben maradt, hogy a kormányoldal képviselői nem bojkottálják a csatornát, és szinte az egyetlen hely, ahol valós kérdéseket is kapnak. Ennek hangsúlyozása lehet a tévé üzenete a közeljövőben, legföljebb több szórakoztató műsorral körítve és néhány ügyben a kormánnyal megértőbb hozzáállást tanúsítva. Tudomásunk szerint ennél többet nem is várnak vagy remélnek a kormány kommunikációs illetékesei.

Az ATV stúdiójában

fotó:

Tévedés a Németh Sándor felé folytatott letagadhatatlan tapogatózást az ATV iránti érdeklődéssel azonosítani, még ha a lelkész pozícióját a médiában a bekerítő hadműveletekhez föl is használják. A célkeresztben azonban más áll. Maga a Hit Gyülekezete.

Nyilvánvalóan perverz helyzet volt, hogy a neoprotestáns, karizmatikus egyház törzsközönsége hosszú éveken keresztül baloldali és liberális pártokkal, politikusokkal szimpatizált, holott amerikai társaihoz hasonlóan egy sereg kérdésben (abortusz, melegjogok, család szerepe, nevelés, egyházi szabályozás) a konzervatív, olykor fundamentalista oldalhoz áll közel. Hogy mégis így alakult, annak a protestantizmus dinamikájából fakadó, erőteljes filoszemitizmus az oka, illetve az a tény, hogy a magyar jobboldal soha nem tudta teljesen kiiktatni az antiszemita elemeket. Volt olyan gyülekezethez tartozó Fidesz-alapító (tehát az első 37 fideszes egyike), aki éppen a jobbratolódás miatt hagyta ott a pártot. Ma viszont a Magyar Idők közli a publicisztikáját.

A fent említett fölállást ugyanis a menekültügy alapjaiban változtatta meg. A Hit Gyülekezete számtalan prominense – így Németh Sándor is – kiállt a kormány álláspontja mellett a népszavazási kampányban. Ennek oka nem taktikai, hanem belső meggyőződésből fakadt. A változás nem pusztán a magyar, de a nemzetközi politika megítélésében is lemérhető. A vezető lelkészhez közelálló forrásaink szerint Németh Sándor tagja több, a jelenlegi izraeli kormányt támogató körnek is. Mivel Netanjahu izraeli miniszterelnök és Orbán Viktor stratégiai tanácsadója ugyanaz a személy, ez a tény szintén közelebb sodorja egymáshoz a feleket. Németh Sándornak mint igehirdetőnek pedig nincs szüksége arra, hogy a hívekkel az ATV-n keresztül kommunikáljon, léteznek direktebb eszköze is. A kormány közelében meg pontosan tudják, hogy az atomizált magyar társadalomban pár ezer kitartó, lelkes aktivistával is hatalmas eredményeket lehet elérni, főleg, hogy a saját szubkultúrájába zárt Békemenet meggyőző, mozgósító képességének korlátai már több esetben is kirajzolódtak.

Azonban a Hit Gyülekezete már nem az a néhány ezer fős kisegyház, mint amelyik 25 éve volt. Az egész közösség vélekedése nem fordítható meg olyan könnyen, főleg, hogy a Fidesz konzervativizmusához erős kétségek férnek. Az egyház tagjai közül sokan elborzadva nézik a hatalom hedonizmusát, gátlástalanságát. Mindeközben az antiszemita jegyeket sem sikerült teljesen eltakarni, elég a sorosozásra, illetve a kormánypárti kommentekre utalni. Ám kérdés, hogy ha a Fidesz esélyesnek látszó kihívója tényleg egyedül a Jobbik marad, akkor ennek lesz-e még jelentősége, és a nagyobb veszély elkerülése érdekében nem instrumentalizálható-e a Hit Gyülekezetének kétségtelen potenciálja. A forgatókönyvet mindenesetre valószínűvé teszi – bár azóta már a Jobbik politikusai is vendégeskednek az ATV-ben –, hogy a legutóbbi választáskor is az egyház egyetlen üzenete Vonáék visszaszorítása volt.

hvg.hu