Választás, sok meglepetéssel

2019.11.10 09:02

Több korábbi polgármesternek is búcsúznia kellett a Gönci járásban.

Képtalálat a következőre: „szavazófülke https”

 

Izgalmas csatákat eredményezett az október 13-ai helyhatósági választás a Gönci járásban.
 
A legnagyobb közérdeklődést kiváltó harc talán épp Göncön dúlt. Itt ugyanis 4 jelölt indult, de a két, legtöbb szavazatot elnyerő jelölt között csupán 3 szavazat volt a különbség. Sivák János, Gönc korábbi polgármestere 409 voksot kapott, ellenfele, Vinter István pedig 412-t. Sivák János a csekély szavazatkülönbség miatt szerette volna, ha a szavazatokat újraszámlálják. A törvényes határidőn belül fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottsághoz, ezt azonban a területi választási bizottság elutasította. Sivák János ezután továbblépett, és felülvizsgálati kérelmet adott be a területi választási bizottsághoz, melyet a Debreceni Ítélőtábla bírált el. Mivel az helybenhagyta a helyi választási bizottság döntését, Göncön Vinter István foglalhatta el a polgármesteri széket.
 
Többen leköszöntek
 
A járás másik városa Abaújszántó. Itt egyetlen jelölt indult, Sáfián Ádám korábbi polgármester, így neki a városvezetői posztért nem kellett megküzdenie senkivel.
 
Érdekesen alakult azonban Telkibányán a választás. Indult a korábbi polgármester, Kassai Zoltán is, de rajta kívül még ketten. Szabó Zoltán 150 vokssal lett a település új polgármestere, Baranyi Tiborné 145 szavazattal a második, Kassai Zoltánt pedig 68-an szerették volna újra a polgármesteri székben látni. Mindhárman független jelöltként indultak.
 
Vizsolyban a korábbi polgármester, Bihi Miklós, aki 2002 óta volt a település vezetője, nem indult. A két polgármesterjelölt közül dr. Palotás András Levente, a Fidesz–KDNP jelöltje szerezte meg a szavazatok többségét, ellenfele, Csákány András független jelölt volt.
 
Felsődobszán viszont a Fidesz–KDNP jelöltje, Luterán András maradt alul, aki 2010 óta vezette a települést. Ő 179 szavazatot kapott, ellenfele, Tóth László jócskán megelőzte, 319 vokssal lett Felsődobsza új polgármestere.
 
Perén is leköszönt a korábbi polgármester, Blaskó István. Bár indult a választáson, de a szavazatok többségét Hornyik Bertalan szerezte meg, összesen 109-et, Blaskó István 73-at kapott. A harmadik jelöltre, Varga Imrére 8-an voksoltak.
 
Hidasnémeti polgármesteri székéért is hárman indultak. A győztes a korábbi polgármester, Becse Csaba lett 309 szavazattal, ellenfelei, Boros László 245 szavazattal és Ráczkevy Sándor Imréné 11 szavazattal maradtak alul.
 
Hegyi Erika 
boon.hu