Valóban palotaforradalom fenyeget?

2016.01.25 19:21

Az Orbán-kormány több minisztere is ellenzi azt a gigantikus intézmény-összevonási tervet, amellyel Lázár János állt elő a múlt héten, ám úgy tűnik, nem a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel kell megvívniuk a csatát ezzel kapcsolatban, hanem magával a kormányfővel.

Orbán Viktor miniszterelnök centralizációs terveibe illeszkedik az az elképzelés, amely szerint 73 háttérintézményt beolvasztanának a minisztériumokba. Ezzel kezdődik a közigazgatás "klikkesítése", azaz a közoktatáshoz hasonló teljes centralizálása - tudta meg a Népszabadság egy az ügyhöz közel álló forrásból. A részletek kidogozását Lázár Jánosra bízta főnöke: az megaátszervezésről szóló rendeletnek február 1-jéig meg kell jelennie.

Voltak olyan miniszterek, akik puccsként élték meg a múlt szerdai kormányülésen Lázár előterjesztését, mert úgy gondolták, hogy a háttérintézmények megszüntetéséről ők dönthetnek. A Népszabadság úgy tudja, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások, Pintér Sándor a belügyi és Seszták  Miklós a fejlesztési tárca vezetője szállt szembe a tervvel. Szerintük nem szabad ugyanazzal a logikával elkaszálni mind a 73 intézményt.

A Népszabadság birtokában lévő előterjesztés szerint azonban csak véleményezési  joguk van. Ettől persze a háttérben lobbizhatnak a kormányfőnél, ám nem sok idejük van, mert Orbán április közepén már konkrét átalakítási javaslatot akar az asztalán látni, július 1-jén pedig indulnia kell az új rendszernek. A miniszterelnök minden bizonnyal azért akar gyorsan cselekedni, hogy az összevonásban érintettek ne nyithassanak maguknak kiskapukat pozícióik megvédésére.

napi.hu