Válságba döntheti a baromfiágazatot az árstop

2022.04.29 15:19

Visszaszorulhat a magyar baromfihús jelenlétét a hazai üzletekben.

Még az árstop meghosszabbítása előtti napokban mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke, ha a kormány úgy dönt, maradnak a hatósági árak, akkor szépen lassan majd keresgélhetjük a csirkemellet az üzletekben.
 
„Azt nem mondom, hogy el fog tűnni az élelmiszerüzletek polcairól a hazai csirkemell, de szépen lassan csökkenhet az aránya” – árnyalta a képet Csorbai Attila.
 
Hozzátette az árstop a fogyasztói árra vonatkozik, nem az átvételire.
 
A hazai termelők helyzetét az is gyengítheti, ha külföldről a magyar átvételi árnál olcsóbban lehet beszerezni a baromfit
 
Fotó: mfor.hu
 
Ez utóbbiak esetében pedig nem lehet egyértelműen megállapítani az értékét. Ahogy a termék tanács elnöke fogalmazott, lehet venni autót egymillió forintért, de annak a sokszorosáért is. Természetesen a csirkemell esetében nincsenek nagyságrendi különbségek az átvételi árban. Az biztos, az energia- és a takarmányárak emelkedésével folyamatosan nő a baromfiágazatban érdekelt termelők önköltsége és ennek függvényében mozognak minimális eltérésekkel az átvételi árak.
 
Az biztos, hogy a hatósági ár következményeit a termelők és a kereskedők egyaránt megszenvedik”
 
 – fogalmaz Csorbai Attila. Azt is hozzátette, Nyugat-Európában jelenleg 6-7 euróért (2200-2600 forint) lehet eladni a filézett csirkemellet. Itthon a maximált ár 1680 forint.
 
A termék tanács elnöke elmondta, az állat azonban nem csupán mellből és farhátból áll, vannak egyéb részei is. A termelő nem mondhatja azt az üzletlánc átvevőjének, hogy mostantól csak a combot adja át, a mellet exportra értékesíti. Ugyanakkor a hazai termelők helyzetét az is gyengítheti, ha külföldről a magyar átvételi árnál olcsóbban lehet beszerezni a baromfit.
 
„Ha egy kereskedő egy kiló lengyel csirkéhez 50 forinttal olcsóbban jut majd hozzá, akkor elindulhat egy folyamat, aminek a végén ugyan nem lesz kevesebb csirkehús az áruházakban, viszont a magyar termékek aránya érezhetően visszaszorulhat” – állapítja meg Csorbai Attila, aki azt is elmondta, a jövőben kompenzáció nélkül a jelenleginél is nehezebb helyzetbe kerülhet a magyar állattenyésztési ágazat.
 
A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint a kormány az utóbbi években sokat tett azért, hogy a magyar termékeket helyzetbe hozza, az árstop viszont rontja az eddig elért eredményeket. Megítélése szerint vagy az önköltségi vagy a termékoldalon kellene komenzációt nyújtania az államnak.
 
Ha ez nem történik meg, akkor a termelők egy része nem tudja majd tovább viselni a veszteségeket, kilépnek, emiatt csökkenhet az állatállomány, ami akár ágazati válsághoz is vezethet.
 
Teljesen mindegy, hogy az energiaárakban nyújt kedvezményt az állam vagy a tápok vásárlását támogatja, de még időben lépni kellene, hiszen a baromfi termékpálya már jelenleg is szenved” 
 
– mondta lapunknak Csorbai Attila.
 
Jernei Gábor
mfor.hu