Változás előtt a patikai ügyelet

2016.07.05 17:22

Igaz, hogy a patikáknak a napközben eladott gyógyszerek minimális árréséből kellene fizetniük az ügyeletes gyógyszerészt, még a 300 forint plusz áfa ügyeleti pótdíj sem mindenért számolható fel. Ráadásul a Munka Törvénykönyve vonatkozó előírásait is nehéz betartani alkalmazottak esetén, nincs is elegendő patikus hozzá.

Egyedül a tulajdonos gyógyszerészek jelentenek kivételt, ám ők sem dolgozhatnak éjjel-nappal – reagált dr. Nyíri László, a Gyógyszerészi Kamara megyei szervezetének elnöke.

– Valóban változás előtt állunk, amit az ombudsman indított el azzal, hogy felhívta a figyelmet a patikai ügyeleti rendszer szabályozatlanságra. A szakmai körök által elkészített javaslatok szerint országosan kevesebb gyógyszertárral is meg lehetne oldani ugyanilyen szinten a patikai ügyeletet. A kitekintés során az is kiderült, hogy például Finnországban egyedül Helsinkiben van egy ügyeletes gyógyszertár – osztotta meg a kamarai elnök.

Az elv, hogy megyeszékhelyenként és a megyei jogú nagyvárosokban lenne 1-1 ügyeletes gyógyszertár, Budapesten 5–6 körül, a 20–50 ezer lakos közötti településeken 1, az annál kisebbekben pedig csak ott jelölne ki az OGYÉI ügyeletes vagy készenlétes patikát, ahol orvosi ügyelet is működik. (Készenlét esetén a patikusnak a hívást követő fél órán belül a helyszínen kell lennie.)

Országosan mintegy 170 gyógyszertár ügyel egy időben, ez 120 körülire csökkenne. A megyében jelenleg 12 helyen van ügyelet vagy készenlét egyszerre. Ami az ügyeleti finanszírozást illeti, a kormányzat illetékesei még keresik a forrást…

SzK
boon.hu