Van, ahol teljes 14. havi nyugdíjat is adnak

2021.01.21 11:39

A lengyel nyugdíjasok megkapják a 14. havi juttatásukat idén, a kormány vállalja az extrakiadást a gazdasági válság miatt elszállt költségvetés ellenére. Lelke rajta.

A lengyel nyugdíjasok jobb hanguloatban várhatják a tavaszt
Fotó: napi.hu
 
A 14. havi nyugdíjat feltételezhetően 9,1 millió személy kapja meg Lengyelországban még az idén, ebből a határozott többség, 7,9 millióan teljes egészében - mondta a lengyel családügyi miniszter, Marlena Malag a Business Insider Polska tudósítása szerint.
 
Pełną 14. emeryturę otrzymają emeryci i renciści pobierający świadczenie w wysokości nieprzekraczającej 2900 zł brutto. W przypadku emerytów i rencistów pobierających świadczenie w wysokości powyżej 2900 zł, stosowana będzie zasada "złotówka za złotówkę".
Ő a lengyel Novák Katalin
Marlena Malag
a lengyel családügyi miniszter
 
A pluszpénzt hozó postás novemberben érkezik, illetve novemberben utalják a pénzt. Mindezek kifizetésére a kormány 11,4 milliárd zlotyt szán. A kifizetés kivételes esetben esetleg átcsúszhat decemberre vagy 2022 januárjára.
 
Az erre vonatkozó jogszabály tervezetét már elfogadta a kormány és most a Szejm előtt van. Első körben az illetékes parlamenti bizottság foglalkozik vele. A tervezet értelmében a teljes 14. havi nyugdíjat, amely a minimális nyugdíj összegével azonos lesz, azok az idősek kapják meg, akiknek havi járandósága nem haladja meg a bruttó 2900 zlotyt (232 ezer forint).
 
Forrás: onet.pl / napi.hu