Van, amire Kövér László is nehezen találja a szavakat

2017.01.08 09:57

Egy modern demokráciában az állam és az egyház természetesen elválasztva, de mégiscsak együttműködve létezik egymás mellett - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának a reformáció 500. évfordulójára meghirdetett emlékév megnyitása alkalmából adott interjúban, amiben a házelnök elismerte, hogy egy valamire ő is nehezen találja a szavakat.

Reformáció emlékéve - Megnyitóünnepség a Müpában

"Nem gondoljuk, hogy az embereket a hitüktől (...), a vallás által meghatározott, a kereszténység által meghatározott gyökereiktől el lehetne választani. Pontosabban el lehet (...), de ennek olyan súlyos következményei vannak, illetve lesznek, amelyekre nagyon nehéz szavakat találni" - fogalmazott az Országgyűlés elnöke, aki szerint hit, kultúra, gyökerek és hagyományápolás nélkül a társadalom szétesik, a közösségnek nincs jövője.

A politikának egy téves felfogása uralkodott 1990 óta eltelt negyedszázadban, Nyugat-Európában pedig még régebben uralkodik, és ott a következményei is súlyosabbak, mint a volt szocialista táborban - replikázott Orbán Brüsszel-ellenes beszédére a házelnök. Utóbbi országokban ugyanis - folytatta - "az ateista, kommunista elnyomás (...) egyfajta immunreakciót indított be", és - szándéka ellenére - konzerválta a hagyományokat, gyökereket, közösségeket. Ezek pedig most szerinte reményt adhatnak arra, hogy Közép- és Kelet-Európán keresztül a kontinens egésze visszataláljon régi önmagához - hánytorgatta fel a kommunizmus bűneit Kövér.

Az Országgyűlés elnöke péntek este nyitotta meg Budapesten a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévet. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a reformáció elmúlt 500 éve olyan mértékben gyarapította a magyar kultúrát, ami mellett "nem lehet csak úgy, egy vállrándítással elmenni". Interjúját azzal a gondolattal zárta, hogy a XVI. században, a magyar történelem egyik legválságosabb időszakában, az ország szétesésekor a reformáció tartotta meg a nemzetet.

nepszava.hu