Van-e száraz, kemény és olcsó? – Hirdetést sokat találtunk, de tűzifát annál kevesebbet

2017.01.30 18:35

Az országos hírek arról szólnak, hogy senki nem számított ilyen hideg télre, így kevés tüzelőt szereztek be ősszel a családok. Az emberek arra panaszkodnak, hogy sehol nem kapni már fát, vagy ha igen, nagyon drágán. Az ügyben az ellenzéki politikusok is megszólaltak.

Illusztráció - Aprítják a tűzifát

Kedvezmény és ráadás

A Facebookon találtunk egy jó tippet, hívjuk az egyik faudvart.

Próbálkoztunk mindkét feltüntetett számmal, de egyiket sem vette fel senki. Következő lépésként a hirdetések között böngésztünk. Az egyik helyen „konyhakész kalodás tűzifát” ajánlanak kedvező áron, de itt sem jártunk sikerrel, mert a megadott szám nem létezik. Újabb hirdetés: tűzifa Miskolcon, akác, bükk, tölgy, cser, gyertyán 1800 forint mázsája, de a telefon végén az automata hang annyit mond: az előfizető nem kapcsolható.

Aztán még egy próbálkozás és még egy, de sikertelenül.

Végre az egyik kereskedő felveszi a telefonját. Azt mondja, szállít az egész megyébe, ha üzletet kötünk, egy órán belül a házunknál van a fa. A szállításért nem kell fizetni. A tölgy és a bükk köbmétere 14 ezer forint, az akácé 15 ezer 500. Azonban 1–2 köbméteres megrendeléssel nem foglalkozik, minimum 5-6 köbmétert szállít. Később még visszahívott, hogy ha 10 köbméterre lenne szükségem, akkor kedvezményt is ad, sőt egy kaloda fát ráadásként.

De tud-e segíteni az Északerdő Zrt.? A répáshutai irodában sikerült beszélnünk egy munkatárssal. Kiderült, már csak 2,5 méteres fáik vannak, és nem szárazak. Hétköznap lehet rendelni, ha még van belőle. Ezt csak az erdész tudná megmondani. Vegyes fáról van szó: bükk, gyertyán és egyéb keményfa.

Osztják a fát Nemesbikken

Íme, az ok

Egy korábban fafuvarozással foglalkozó vállalkozótól annyit tudtunk meg, hogy egyes helyeken azért nehéz tűzifát szerezni, mert az erdőgazdaságok rengeteg fát értékesítettek azoknak az önkormányzatoknak, amelyek szociális tűzifával segítették a rászoruló családokat. Egy-egy nagyobb község 200–300 mázsa tüzelőt is szétosztott még január elején.

HI
boon.hu