Vandálok garázdálkodtak a gyöngyösi zsidó temetőben

2015.03.22 18:19

Ismeretlenek megrongálták a gyöngyösi zsidó temetőt - közölte Weisz Péter, a gyöngyösi zsidó hitközség elnöke vasárnap az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az elkövetők megrongálták a sírokat, meggyalázták az eltemetettek földi maradványait és komoly anyagi károkat okoztak a temetőt körbevevő kerítésben is.

Kovács Nikoletta, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének közlése szerint még tart a helyszínelés, a történtekről későbbre ígért tájékoztatást.

 

A Miniszterelnökség elítéli a sírgyalázást
A Miniszterelnökség határozottan elítéli a gyöngyösi zsidó temetőben elkövetett sírgyalázók barbár tettét - tudatta Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár vasárnap este. A közlemény szerint a kormány minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a nemzeti, etnikai, vallási és más közösségek elleni gyűlöletkeltéssel és gyűlöletcselekményekkel szemben. A kormány még ebben az évben egymilliárd forint támogatással programot indít az elhanyagolt temetők felújítására - emelte ki Latorcai Csaba, utalva az európai kulturális örökség védelméről szóló 2005-ös Farói Egyezménnyel összefüggő európa tanácsi ajánlásokra.

mti.hu