Váratlan: Gyurcsány volt minisztere részben megdicsérte Orbánékat

2020.04.04 06:05

A 10-es skálán 9-es erősségűnek nevezte a koronavírus-járvány nyomán kialakult gazdasági világválságot Veres János, a Gyurcsány-kormány egykori pénzügyminisztere az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Veres János szerint a magyar kormánynak a koronavírus-járvány nyomán kialakult gazdasági válságra adott első válaszlépései időben történtek. Hozzátette ugyanakkor: a második csomag lépései mintha késében lennének.
 
Ami a válságkezelés konkrét lépéseit illeti, Veres János szerint „amit valaki kitalált már, azt nem kell újra kitalálni”, amit az EU országainak nagyobb része alkalmaz, azt valószínűleg érdemes csinálni – ezzel az állásukat vesztő munkavállalók kieső bérének átvállalására utalt Veres János. A volt pénzügyminiszter valószínűleg az erre fordított pénzt az EU el fogja ismerni olyan kiadásként, amelyet a közös kasszából lehet finanszírozni, és engedni fogják a deficit elszállását. A mostani helyzet kezelésének velejárója a deficit növelése, nem pedig „bűn” – tette hozzá Veres János.
 
A volt pénzügyminiszter szerint jelentősen nőni fog azok száma, akiknek rosszabb lesz a jövedelmi helyzete, mint most. Ez egy olyan válság, amely során érdemes pénzt adni azoknak, akiknek az alapfogyasztása sem biztosított – tette hozzá Veres János, aki szerint az elkövetkező hónapokban elképzelhető, hogy a szolgáltatóiparból szerinte sok munkavállaló a mezőgazdaságba áramlik majd. A kérdés az szerinte, hogy azok a foglalkoztatók, akik a válság miatt nehéz helyzetbe kerülnek, milyen segítséggel tudják megtartani az alkalmazottaikat és működőképesek tudjanak maradni. Veres János hozzátette: a termelési kapacitás alkalmas Magyarországon arra, hogy ne legyen élelmiszerhiány; fontos ugyanakkor, hogy a mezőgazdasági vállalkozások működőképes állapotban maradjanak.
 
atv.hu