Váratlan kijelentést tett Ferenc pápa

2019.09.11 13:46

Ferenc pápa nyíltan beszélt a katolikus egyházon belüli konzervatív kritikusairól.

 

Ferenc pápa afrikai útja után, a repülőgépen beszélt újságírókkal, és most fordult elő először, hogy ennyire nyíltan beszélt a katolikus egyházon belüli konzervatív kritikusairól, írja a BBC
 
Elmondása szerint ezek az emberek nem akarnak jót az egyháznak, csupán a pápák és a stílus leváltásában érdekeltek, és egyházszakadást akarnak elérni. 
 
A kérdés úgy került szóba, hogy a Vatikán felé repülve egy újságíró megkérdezte a pápát, mit szól azokhoz az amerikai konzervatív katolikus vezetőkhöz, tévécsatornákhoz és honlapokhoz, melyeken rendszeresen támadják a személyét, elsősorban amiatt, amit mondjuk a menekültek megsegítése vagy a környezetvédelmi kérdésekben képvisel. De különösen nagy felháborodást váltott ki körükben a pápának az a döntése, hogy az elváltak és az újraházasodottak is az áldozáshoz járulhatnak. 
 
Mint Ferenc pápa elmondta, nem fél az egyházszakadástól, ami eleve több alkalommal előfordult már az egyház történelme során. Ugyanakkor elmondta, imádkozik azért, hogy ne történjen meg, mivel olyan sok ember spirituális egészsége függ az egyháztól. A pápa szerint kritikusait politikai ideológia mozgatja. Szerinte amiket ő állít társadalmi kérdésekről, azokat már II. János Pál pápa is állította, és most mégis azt mondják, hogy ő túl kommunista. 
 
Ferenc pápa elmondta azt is, hogy örül a konstruktív kritikának, de nem azoknak, akik rámosolyognak, miközben hátba szúrják. És a kritika nemcsak az Egyesült Államokból jön, hanem mindenfelől, beleértve az egyházat irányító Római Kúriát is. 
 
bbc.com / 444.hu