Váratlanul megjelentek a magyar munkanélküliségi adatok, folytatódtak a leépítések

2020.05.22 09:43

A koronavírus-válság miatt Magyarországon több mint 100 ezren veszítették el a munkájukat márciusban és áprilisban összesen – derült ki a KSH honlapján váratlanul közzétett adatsorból. Az év negyedik hónapjában 64 ezer embernek szűnt meg az állása, miután a magyar gazdaság hatalmas visszaesést szenvedhetett el a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében.

illusztráció

 

Habár még nem lett volna esedékes, a KSH honlapján megjelent néhány grafikon az áprilisi munkaerőpiaci trendekről. (A munkaerő-felmérés adatainak közzétételi időpontja május 27-e.) A Portfolio számításai szerint
 
A MOST MEGJELENT ADATOK ALAPJÁN ÁPRILISBAN 283 EZER FŐRE NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEKNEK A SZÁMA AZ ELŐZŐ HAVI 219 EZERRŐL.
 
 
 
A leépítési hullám tehát a márciusi több mint 50 ezer fő elbocsátása után áprilisban felerősödött, így a munkanélküliségi ráta 6% fölé emelkedett. Ilyen magas munkanélküliséget utoljára 2016 elején láthattunk.
 
Magyarország kifejezetten kedvező pozícióban, 3,5%-os munkanélküliségi rátával indult a koronavírus-válság előtt, ennek köszönhető, hogy „csak” 6%-ra emelkedett eddig a ráta. Két hónap alatt összesen 116 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.
 
A KSH munkaerő-felmérésének (a Portfolio által korrigált) eredménye nagyjából egybevág a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataival, amely korábban 330 ezer álláskeresőről számolt be áprilisban.
 
Módszertani magyarázat
 
A KSH adatsorában az szerepelt, hogy áprilisban 187 ezer fő volt a munkanélküliek száma, mert az inaktívak közé sorolták azt a 64 ezer főt, akik elveszítették az állásukat. Azért sorolták őket az inaktívak közé, mert az állásvesztők vagy nem kerestek munkát, vagy nem tudtak volna munkába állni azonnal. Ez azonban a korlátozó intézkedésekkel függ össze, nem azzal, hogy az állásvesztők hirtelen azt gondolták volna, hogy nem szeretnének dolgozni a következő időszakban.
 
A KSH összesen közel 430 ezer fő munkaerő-tartalékkal számol (munkanélküliek + inaktívak + alulfoglalkoztatottak). A munkaerő-tartalék két hónap alatt 120 ezer fővel növekedett, ami szintén megerősíti, hogy a koronavírus-válság kifejezetten erőteljes leépítési hullámhoz vezetett.
 
A potenciális munkaerő-tartalék alakulása
 
Forrás: KSH
 
A KSH adataiból az is kiderült, hogy 2020 áprilisában a távmunkában vagy home office keretében dolgozók 16,7%-os aránya a tavaly áprilisinak több, mint tízszerese.
 
Távmunkában vagy home office keretében dolgozók arányának alakulása
 
Forrás: KSH
 
portfolió.hu