Varga a nyugdíjpénztárakról: korrektek voltunk

2014.12.04 22:37

Varga Mihályt - miután bejelentette a Budapest Bank állami megvásárlását - csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján több aktuális témában is kérdezték. A boltok vasárnapi bezárásáról szóló javaslatról elmondta, hogy a kormány álláspontja világos, támogatja azt. A magánnyugdíjpénztárak ügyében kijelentette, hogy a kormány korrekten jár el a bent lévő 60 ezer emberrel.

Vasárnap
A nemzetgazdasági miniszter a Budapest Bank megvásárlásának bejelentése után kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy még nehéz megbecsülni a boltok vasárnapi bezárásának hatását a költségvetésre, gazdaságra, mivel nem ismert a végleges változat. Tekintettel arra, hogy egyelőre egy parlamenti párt javaslatáról van szó - tette hozzá.

Leszögezte: "világos a kormány álláspontja, támogatja a javaslatot". "Készültek ilyen számítások. Nem tudjuk a végleges formáját a javaslatnak, ma még nem tudok önnek pontosan válaszolni a hatásokról" - fogalmazott arra a kérdésre, hogy készültek-e hatástanulmányok az intézkedésről. "Nem tudjuk, hogy a dolgozók milyen körét érinti" - tette hozzá.

"Az egyik szakszervezet világosan megfogalmazta azt, hogy a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van" - hozta fel a KASZ novemberi véleményét, pont annak a szakszervezetnek a korábbi véleményét, aki azóta már nem áll ki a szabad vasárnap mellett.

"Nem is olyan szokatlan, de vannak olyan szektorok, ahol munkaerőhiány van" - mondta. "Ha megvan a végleges döntés, akkor lehet a számokat véglegesíteni" - zárta ezzel kapcsolatos szavait.

Nyugdíjak
A miniszter beszélt a magánnyugdíjpénztárakat érintő változásokról is. "Ahogy többször is elmondtam: a nyugdíj az nem játék. Ha egy nyugdíjrendszerbe nincs befizetés, akkor időskorra nem lesz járadék, kifizetés" - hangsúlyozta a tárcavezető kérdésre válaszolva.

"Felelőtlenek azok, akik úgy gondolják, hogy hagyjuk így a rendszert és nem lesz befizetés. A gazdasági válság arra tanított meg bennünket, hogy magánnyugdíjpénztárban lévő eszközök gyorsan elveszítik értéküket. Az igazi veszély az, hogy az eszközök leértékelődnek és nem lesz járadék kifizetés" - magyarázta a korábbi és a mostani döntések hátterét.

Emlékeztetett: a tagok 70%-ának be kell fizetni a tagdíjat, ezt írják elő. "Nem azt mondtuk, mint a csehek" - húzta alá.

"Hagytunk időt, szeptember elsejével lesz az első időpont, amikor vizsgáljuk az arányt" - emelte ki. Arra is kitért, hogy ha egy magánnyugdíjpénztár nem tudja teljesíteni ezt a feltételt, akkor vagy beolvad egy másikba, vagy végelszámolással megszűnik. Ez utóbbi esetben a reálhozamot ki kell fizetni - mondta.

"Korrekt módon járunk el, mert úgy tekintünk, mintha az állami rendszerben maradt volna az illető" - összegezte érvelését a tárcavezető.

Majd válasza végén azt is aláhúzta, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak maradnak, azokat támogatja is a kormány.

NAV-ügy
A Vida Ildikó NAV-elnökkel kapcsolatos kérdésre Kovács Zoltán kormányszóvivő válaszolt.

"Szögezzünk le egy dolgot: ha valaki vádol, akkor mondja meg, hogy mivel és csatolja a bizonyítékokat" - húzta alá.

"Magyarország jogállam, ezért elvárjuk, hogy a szövetséges barátunk egy ilyen ügyben bemutassa a bizonyítékot" - fogalmazott.

 

portfolio.hu