Varga Judit kegyetlenül kiosztotta az Európai Bizottság alelnökét

2020.05.10 13:25

Varga Judit most azért posztolt az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős alelnökéről, mert szerinte “kibújt a szög a zsákból”, Vera Jourová a FAZ-nak adott interjújában “már mentegetőzik” a magyar kormány számára múltkori kedvező mondatai miatt, és már "nyíltan fenyegetőzik az uniós pénzek megvonásával" - írja az igazságügyminiszter a Facebook oldalán.

Ismét kibújt a szög a zsákból. Pár hétig úgy tűnt, hogy Vera Jourova az Európai Bizottságtól elvárható függetlenséggel foglalkozik a magyar jogszabályokkal. “Ez a liberális fősodorban pár pillanatra okozott is némi bénultságot, hisz nem tudtak mit kezdeni azzal a brüsszeli megállapítással, hogy a magyar koronavírus törvény nem ellentétes az uniós joggal és nincs szükség Magyarország elleni uniós eljárásra” - posztolta Varga Judit a Facebook oldalán.
 
Az igazságügyminiszter azt írja: sokáig persze nem tűrhették ezt az új hangot és pártatlannak tűnő eljárást, “ezért a hálózat nyilvánvalóan még nagyobb nyomás alá helyezte a szereplőket, aminek az első eredménye Jourova tegnapi Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak adott interjúja, amelyben egyrészt próbál mentegetőzni a magyar koronavírus törvénnyel kapcsolatos korábbi álláspontja miatt, másrészt nyíltan fenyegetőzik az uniós pénzek megvonásával, harmadrészt visszatér ahhoz a jól ismert módszerhez, hogy ha a konkrét jogszabályokba nem tudnak belekötni, akkor arról kezdenek értekezni, hogy kontextusban kell vizsgálni, hogy mi történik hazánkban” - állítja Varga Judit.
 
Az igazságügyminiszter szerint ”a Magyarországon élő embereknek talán kommentálnom sem kell alelnök asszony azon szürreális mondatait, miszerint Magyarországon a médiát megbénítják és a rémhírterjesztéssel kapcsolatos új büntetőjogi tétel öt év börtönnel fenyegeti az újságírókat, akik számára ez óriási pszichológiai nyomást jelent”. Az viszont sokat mondó kijelentés Jourová részéről - fogalmaz Varga Judit a Facebookon -, hogy a magyar helyzet követésére kapcsolatot tart fenn a magyar újságírókkal és a civil szervezetekkel, és csak bátorítani tudja az újságírókat, hogy tegyenek jogi lépéseket, ha megvádolják őket.
 
Kérdés persze, hogy mennyire megalapozott információkat kaphat a magyarországi helyzetről a “kapcsolataitól”, ha olyan megállapításokra ragadtatja magát, hogy Magyarországon olyan félelmetes a légkör, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága nem is létezhet. Vajon mit szól ehhez az index.hu, 444.hu, 24.hu, hvg.hu, hirklikk.hu, és társaik? Akkor ők hova álljanak ? - teszi fel a kérdést az igazságügyminiszter.


facebook.com / Csuaj Ildikó / atv.hu