Varga Mihály: csökkenhet a nyugdíj, ha megszavazzák a férfiak 40 év utáni nyugdíjazását

2015.07.24 10:37

Varga Mihály az Origónak adott tusnádfürdői interjúban arról beszélt, hogy ha sikeres lenne a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazása érdekében tervezett referendum, akár nyugdíjcsökkentéssel is számolhatnak az öregségi ellátásban részesülők.

Az Origo azon kérdésére, miszerint mekkora kiadásnövekedést okozna egy sikeres referendum a férfiak 40 éves munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjba vonulásával kapcsolatban, a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy már elkezdték a számításokat a Kúria döntése után.

Kijelentette, hogy egy ilyen döntésnek az össznyugdíjrendszerre van hatása, így ha az oda befolyó járulékok több szereplő között oszlanak el, akkor az ellátás színvonala csökkenhet.

„Egy ilyen kedvezmény biztosításával minden érintett nyugdíjasnak a jövedelme csökkenhet. Minden ilyen kérést alaposan meg kell vizsgálni, alapos háttérszámítások kellenek. Az NGM-ben és az Emmiben rendelkezésére állnak a szükséges háttéradatok ahhoz, hogy objektív döntés szülessen.” – fogalmazott a miniszter.

origo.hu