Varga Mihály kimondta: nem aktuális az egyszámjegyű szja

2018.10.10 07:46

Nagyjából 650 milliárd forintot kellene kiengedni a költségvetésből ahhoz, hogy a mostani 15%-os személyi jövedelemadó kulcsa egyszámjegyűre csökkenjen - mondta ma a pénzügyminiszter, hozzátéve, ezt most nem érzi aktuálisnak. 

 
 

Varga Mihály az Index beszámolója szerint a JÖSz diákszervezetnek az ELTE Jogi karán tartott rendezvényén vett részt egy beszélgetésben.
 
A pénzügyminiszter bevallotta, hogy nem volt lelkes híve az egykulcsos adónak korábban, de az eltelt idő meggyőzte arról, hogy jó ötlet volt. Értékválasztás kérdésének tekinti, és fontosnak tartja, hogy "ha fizetni kell valamiért, azt megbecsüljük". Szerinte a nullás kulcs megszüntetése növeli a közügyek iránti érdeklődést, és az nem ösztönöz munkára, ha valakinek arányosan többet kell fizetnie, csak mert többet keres.
 
A külföldre vitt pénzekről azt mondta, ő nem kommunista, így a jövedelmét senkinek sem irigyli. Szerinte az alapjövedelem is egy kommunista ötlet, amely nem ösztönöz munkára.
 
Varga Mihály szerint nehéz megmondani, lesz-e válság. Egyes közgazdászok szeretik ezt emlegetni, és ha bekövetkezik, megünneplik magunkat. A pénzügyminiszter azt javasolja, mindenki próbáljon olyan életet élni, amelyik számol egy potenciális válsággal. 
 
portfolio.hu