Varga Mihály magabiztos: meglesz a 4 százalék!

2017.06.06 09:52

Holnap közli a KSH a végleges első negyedéves GDP-adatot.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal az idei első negyedévi gazdasági növekedésre vonatkozó második becslését. Az első adatközlés szerint 4,1 százalékkal bővült a GDP, ami felette volt minden várakozásnak. A statisztikai hivatal akkori közleménye szerint a növekedéshez a legnagyobb mértékbe az ipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá.

Elemzői értékelések szerint az uniós pénzek újbóli megindulása ad idén támogatást a magyar gazdaságnak. Tavaly éppen csak csordogáltak a kifizetések, a Brüsszellel folytatott viták, illetve a támogatás folyósítási rendje miatt: a hétéves uniós költségvetési ciklus elején még a pályázatok kiírása zajlik, az elbírálást követően, a projektek haladása szerint nyílik meg az uniós kassza. A magyar költségvetés előfinanszírozza ezt az átmeneti időszakot , de a gazdaság érdemi bővüléséhez szükség van a brüsszeli utalásokra.

A 4,1 százalékos adat jóval közelebb áll a kormány, mint a Magyar Nemzeti Bank előrejelzéséhez. Utóbbi 3,7 százalékos éves növekedésre számít, míg a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) 4,1 százalékot várnak a mostani évre.

Varga Mihály

Varga Mihály 

A szaktárca álláspontját erősítette meg a május végén publikált első negyedéves beruházási adat is, mely 34 százalékos emelkedést jelzett. Itt már ténylegesen kimutatható volt az uniós projektek beindulásának húzó hatása: az építési beruházások például 49 százalékkal ugrottak meg.

Mindezek alapján egyre magabiztosabb lett az NGM a prognózisát illetően. Varga Mihály miniszter például a következőket posztolta facebook oldalán a beruházási adat megjelenése után:

"Tavaly decemberben erről beszéltünk. Most 4,1 százalékos első negyedéves növekedés, 34 százalékos beruházási teljesítmény. Meglesz az idei 4%!"

"Az NGM az első negyedévben 4 százalékos növekedést várt, a jegybank 3,5 százalékot. A GDP végül 4,1 százalék lett, ezért úgy ítéljük meg, hogy a mi előrejelzésünk teljesülésének - legalábbis eddig - nagyobb valószínűsége van."

A nagy elemzőházak ma már úgy látják, hogy idén közel lehet a hivatalos kormányzati várakozáshoz a GDP. A portfolio beszámolója szerint a jövő évet illetően azonban még nagy az eltérés. Az NGM a következő évre 4,3 százalékot vár, de a Morgan Stanley például egyelőre csak 3,3 százalékra emelte előrejelzését.

Baka F. Zoltán

mfor.hu