Varga Mihály megmondta, mi a legbiztonságosabb megtakarítás

2015.03.18 06:06

A brókerbotrány után újabb kötvényekkel rukkolna elő az állam – új termékekkel bővítenék a lakossági állampapírok piacát. Varga Mihály szerint erre azért lehet szükség, mert az állampapíroknál jelenleg nincs biztonságosabb megtakarítási forma. A növekvő államadóssággal kapcsolatos hírek miatt nem aggódik a miniszter. Szerinte az adósság eddig is csökkent és ezután is csökkenni fog.

Február végi évértékelőjében is utalt az államadósság folyamatos csökkenésére Orbán Viktor. Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adatai azonban nem támasztják alá a miniszterelnök szavait. Míg tavaly év végén 74.9 százalékon állt a GDP-arányos adósság, addig idén ennél csak magasabb adatot mértek. Januárban 77, március elején 76 százalék felett volt az államadósság.

„Ez bizonyos mértékben rosszul interpretálja a folyamatokat”- Varga Mihállyal közös sajtótájékoztatóján reagált így saját jelentésükre Barcza György. Az államadósság kezelő vezérigazgatója szerint a március közepi adatból nem lehet sem a negyedéves, sem az éves adatra következtetni. „Nem minősül kiugró adatnak, hiszen februárban egy devizalejárattal ez 300 milliárd forinttal visszacsökken. Az pedig ugye egy természetes következménye egy adósságkezelési stratégiának, hogy próbál az év elején picit több forrást bevonni, hogy ha menet közben valamilyen pénzpiaci turbulencia lépne fel, akkor ne kerüljön rossz helyzetbe”- magyarázta Barcza.

A növekedő államadósság miatt Varga Mihály sem aggódik. „Az adósságcsökkentő pályát eddig is fenntartottuk és a jövőben is fenn kívánjuk tartani”- fogalmazott a miniszter, aki azt is bejelentette, hogy tekintettel a korábbi sikeres kötvénykibocsátásra, újabb termékekkel bővülhet az állampapírpiac forgalma. „Nem kell tehát brókercégnél számlát nyitni állampapír vásárláshoz, az államkötvények mögött a magyar állam áll, így teljesen biztonságos. A kincstári számla esetén pedig számlavezetői kockázat sincs”- közölte Varga Mihály.

Nem feltétlenül ért egyet a miniszterrel a híradónk által megkérdezett szakértő. Fellegi Tamás szerint tény, hogy az állampapírok kockázata a legkisebb, de szerinte hazabeszélt Varga Mihály, a kormánynak ugyanis az államadósság csökkentése miatt különösen fontos, hogy állampapírokat értékesítsen. „Az állampapírok kamata 3-4 százalék körüli, tehát nagyon kicsi. Aki ennél nagyobb kamatot szeretne, annak csak brókercégnél éri meg befektetni. Ráadásul az ígért átvilágítás után szerintem ez már nem is lesz kockázatos”- vélekedett a privatbankar.hu szakértője.

A brókerbotrány részleteiről egyébként a sajtótájékoztatón nem lehetett kérdezni Varga Mihályt, a miniszter ugyanis Barcza György beszéde közben elhagyta a termet.

atv.hu