Varga Mihály miniszter nagyon optimista

2016.05.21 11:12

Meghozták az eredményt a kormány 2010-ben indított gazdasági átalakító intézkedései, a Fitch nemzetközi hitelminősítő felminősítésében visszaköszönnek a legfontosabb területeken elért eredmények - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján.

Mihály Varga, minister gospodarki, ocenił możliwe wpływy z podatku od transmisji przez internet na 20 mld forintów (270 mln zł) (Fot. PAP)

Varga Mihály hozzátette: amikor belevágtak a gazdaság átalakításába 2010-ben, elmondták, hogy először leminősítések lesznek, majd felminősítések. Ez a felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek. A hitelminősítő a javuló államháztartási folyamatok, a csökkenő államadósság, a kedvező külső egyensúlyi mérleg és a bankszektor javuló helyzete alapján sorolta befektetésre ajánlott kategóriába a magyar államadósságot - mondta.

Ez jó hír a magyar emberek számára abból a szempontból, hogy kevesebbet költ az állam az adósságra, így több pénz jut beruházásokra, adócsökkentésre, bérfelzárkóztatásra - emelte ki.A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a következő egy-másfél évben akár a 40-60 milliárd forintot is elérheti a megtakarítás a magyar államadósság-piacon a hozamcsökkenés hatására, ha egy másik hitelminősítő is felminősíti a magyar államadós-besorolást.

Varga Mihály megjegyezte azt is, hogy várakozásaik szerint a másik két hitelminősítő is hasonlóképp dönthet, hiszen a három nagy többé-kevésbé együtt mozog, és "furcsának tartaná", ha az egyik intézmény minősítése jelentősen eltérne a másik kettőétől. Elmondta: ahhoz, hogy a befektetési alapok nagyobb mértékben vásároljanak magyar állampapírt, belső szabályzatok alapján háromból legalább két hitelminősítőnél kell befektetésre ajánlott kategóriába kerülnie a magyar államadós-besorolásnak. A nemzetgazdasági miniszter szerint a Fitch felminősítésének egyik súlypontja a csökkenő államháztartási hiány, a növekvő adóbevételek, a másik az egyre inkább belső finanszírozásból megvalósuló csökkenő államadósság. Fontos tényező volt Varga Mihály szerint, hogy a fizetési mérleg évek óta Európában is jelentősnek számító többletben van, és az uniós források felhasználásában is élen járt Magyarország a 108 százalékos kifizetéssel.A Fitch értékelésében kiemelte, hogy javult a bankszektor helyzete, jelentősen csökkentek a bankok külső kitettségei, és a devizahitelek forintosítása, a bankadócsökkentés, a banki mérlegállomány javulása is szerepelt a döntésben - fejtette ki Varga Mihály.

mti.hu