Várják az emelést az idősek

2020.10.17 07:20

Azt mondják: jól jön a nyugdíj kompenzációja, különösen karácsony előtt.

illusztráció

Fotó: Shutterstock

 

Szeptember elején derült ki, hogy visszamenőleges nyugdíjkorrekció illeti meg a magyar nyugdíjasokat.
 
Az idén augusztusban a KSH által közzétett adatok szerint a fogyasztói árak átlagosan majdnem 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A nyugdíjasok által érzékelhető drágulás ennél magasabb, 4,3 százalékos lett. Az infláció az év első nyolc hónapjában 3,5 százalékra rúgott. A nyugdíjasok inflációs kosara alapján számított érték közel 4 százalék lett ugyanerre az időszakra.
 
Novemberben utalják
 
A jelenlegi nyugdíjrendszer szerint életbe lép az automatikus kompenzáció. Jogszabály írja elő, hogy amennyiben az infláció ellentételezésére szolgáló januári nyugdíjemelés és fogyasztói árak növekedésének várható mértéke között 1 százalékpontnál csekélyebb az eltérés, akkor az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni novemberben januártól októberig visszamenőleg. Ha pedig több, akkor novemberben – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Mivel ez az eltérés 1,2 százalékpontra rúg, idén jár a visszamenőleges nyugdíjemelés. Decemberben pedig már az emelt nyugdíj jár majd.
 
A nyugdíj-kompenzációról miskolci idősszervezetek vezetői is elmondták a véleményüket.
 
Minden forint számít
 
– A nyugdíjasok örülnek neki, hogy megkapják a kompenzációt. Ráadásul, ha idáig valamit kaptunk, azt sosem építették be a nyugdíjalapba. De ezt most beépítik majd, amiért különösen hálásak vagyunk – mondta Szőnyi Gáborné, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Városi Szervezetének elnöke. – Az idősek nagyon várják már a nyugdíjemelést, mert a drágulás igen érinti őket. Megyénkben nagyon kevés nyugdíjasnak éri el a 100 ezer forintot a nyugdíja. Ők nem fognak sokat kapni, de minden forint számít, különösen így karácsony előtt. Ezenkívül a Salkaházi-program részeként decemberben 11 ezer forintot kapnak azok a miskolci nyugdíjasok, akik ezt igénylik. Az idősek számára az élelmiszer- és a gyógyszerárak jelentik a legnagyobb terhet.
 
Hamarabb is lehetne
 
– Örülünk a lehetőségnek, de a közösségünkben az általános vélemény, hogy a kompenzáció hamarabb is jöhetett volna – fejtette ki Greutter Zoltánné, a miskolci Idősek Tanácsának tagja, a Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub vezetője. – A kisnyugdíjasok esetében ez az összeg meglehetősen csekély. A teljes nyugdíjemelés pedig négy év alatt valósul majd meg. A hatvanfős nyugdíjasklubunkban a nyugdíjak 30-35 százaléka százezer forint alatti. Most a járvány miatt amúgy is jobban oda kell figyelnünk az élelmiszerre. Fontos, hogy egészségesen és minőségi alapanyagokból étkezzünk, hogy ne gyengüljön az immunrendszerünk. Viszont ez többe kerül.
 
– Minden fillérnek örülünk, mert jól jön, csak azt sérelmezzük kicsit, hogy ezt év végén kapjuk meg – fűzte hozzá Czimmer Sándorné, a Kiwanis Club Miskolc Egyesület vezetője. – Sajnos az árak az egekbe szöktek, viszont a nyugdíjunk emelkedése ezt nem éri utol. A gyógyszerek nagyon drágák. Ráadásul sokszor muszáj igénybe vennünk a magánorvosok szolgáltatásait, mert nem kapunk belátható időn belül időpontot az ingyenes szakrendelésekre.
 
Detzky Anna 
boon.hu