Vásárhelyi Mária: ezért tényleg kár volt rendszert váltani! (Vélemény)

2021.04.29 11:49

Ha valakit tényleg érdekel, hogy mi történik akkor, amikor egy kínai munkáltató – akár egyetem formájában – megjelenik egy demokratikus országban, az nézze meg a Netflixen az Amerikai gyáregység c. dokumentumfilmet.

A kínai Fudan egyetem és a magyar kormány kapcsolata nem újkeletű. A nyitóképen Orbán Viktor kormányfő és Hszü Ning-seng, a sanghaji központú Fudan Egyetem rektora tárgyalt a Karmelita kolostorban, másfél éve
 
Fotó: Benko Vivien Cher / mti.hu / Miniszterelnöki sajtóiroda
 
 
Mert ebből megtanulhatjuk, hogy mi történik akkor,
 
ha egy amerikai gyárat megvásárol egy kínai tulajdonos és úgy dönt, hogy a gyárban meghonosítja az kínai munkakultúrát. Nem kell ahhoz ideológiai átnevelés, hogy pillanatok alatt “mini Chinává” varázsolják egy amerikai kisváros egy szegletét.
 
Aki nem hajlandó átvenni a katonás – nincs visszapofázás – munkafegyelmet, a kínai munkakultúrát és lázadni akar, az repül. Csak annak van maradása, aki amikor belép a gyárba elfelejti, hogy hol él.
 
Szóba sem kerül a kínai kommunista párt, a sztálinista ideológia, nincs semmiféle ideológiai agymosás,
 
a kínai munkavállalók helyzete, a munkához és a tőkéhez való viszonyuk elsajátítása elég ahhoz, hogy megtanulják hogy hogyan kell viselkedni, ha megakarják tartani a munkájukat.
 
Így lesz ez a Fudan Egyetemen is.
 
Nem kell fejtágítóra járni majd a magyar diákoknak, nem kell hitet tenniük a kínai kommunista párt mellett, csak meg kell tanulniuk kínaiul viselkedni, amely minden állampolgáráról elektronikus kartotékot vezet, és még külföldre is csak az utazhat, aki jól viselkedik.
 
Persze mi már éltünk hasonlóban, de azoknak a fiatalok, akik oda fognak járni, biztosan meglepő lesz. De majd a remek ösztöndíjakkal, jól megfizetett oktatókkal, kiváló körülményekkel kárpótolják őket.
 
Ezért tényleg kár volt rendszert váltani.
 
Vásárhelyi Mária