Vasárnapi zárva tartás: hitelesített egy népszavazási kérdést a bizottság

2015.11.13 15:09

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?" - Ez a kérdés népszavazásra bocsátható a Nemzeti Választási Bizottság álláspontja szerint. A kérdést benyújtó magánszemélynek történetesen vasárnap is nyitva tarthat a boltja, és októberben sikeresen blokkolta az MSZP népszavazási kérdését a témában. A nő korábban azt mondta, azért nyújtja be a kérdést, hogy azok is véleményt nyilváníthassanak, akik támogatják a pihenőnapról szóló törvényt.

Hitelesítette a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély kérdése, amelyet most az NVB hitelesített, úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?

Mint arról beszámoltunk, Simonné családja Tordason boltot üzemeltet, ami történetesen nyitva tarthat vasárnap, mert az üzlet a család tulajdonában áll. Októberben néhány másodpercen múlt, hogy sikeresen blokkolta a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) az MSZP kérdését a vasárnapi zárva tartásról.
Korábbi nyilatkozatában Simonné azt mondta, azért nyújtotta be a kérdést, mert azt szeretné, ha azok is megszólalnának egy népszavazáson, akik támogatják a törvényt.

Korábban hiánypótlásra szólították

A vasárnapi boltzárról már régóta akar népszavazást kiíratni az MSZP, de valaki mindig megelőzi. Simonnénak sikerült – meglehetősen abszurd körülmények között – néhány ütemmel előbb becsekkolnia az NVI bejáratánál, így az ő kérdését fogadta be a választási iroda. Az MSZP kérdését a "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva utasították el: a népszavazásról szóló törvény szerint ugyanis egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedésééig.

Az NVI elnöke másnap ugyan elutasította Simonné kérdését, de hiánypótlásra szólította fel, mert ahhoz nem volt benyújtva üres aláírásgyűjtő ív, ez pedig elengedhetetlen feltétele az érvényes benyújtásnak. Az NVI elnökének a benyújtás után öt napja van arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a kérdést, és ha az megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor azt az NVB elé terjessze.

A Kúria október 20-án Simonné kérdése ügyében is hegyben hagyta az NVB határozatát, és elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be.

November 13-án, pénteken azonban elfogadták a kérdés aláírásgyűjtő ívét.

Sokan akartak népszavazást Gyurcsánytól a Liga Szakszervezetig
A Demokratikus Koalíció az év elején a Simonnééval éppen ellentétes kérdést nyújtott be az NVB-hez. "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap is nyitva tarthassanak?" – kérdezték, de Gyurcsányék verzióját nem fogadta be az NVB.

Januárban a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) szigorúan politikamentes népszavazást kezdeményezett a kötelező vasárnapi zárva tartás ellen, azonban az ő verziójuk is elbukott.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint fideszes trükk a boltzáras népszavazás "átengedése" - közölte az ellenzéki párt.

A Demokratikus Koalíció szerint a fideszes többségű Nemzeti Választási Iroda azért engedte át az "álcivil kezdeményezést", hogy ne gyűlhessen össze a szükséges aláírás-mennyiség, hónapokkal csússzon egy hiteles ellenzéki kezdeményezés lehetősége, így a boltok továbbra is zárva maradhatnak, adóbevételektől és munkahelyektől fosztva meg Magyarországot. Szerintük Simonné ráadásul az eredetihez képest ellentétes tartalmú beadványt nyújtott be "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?" címmel.

A DK véleménye szerint a kérelmet benyújtó fideszes "civil" a boltzár fenntartása érdekében kíván kampányolni, míg az ellenzék a nyitva tartásért akarta a népszavazást elindítani, vagyis a kormány így akadályozza meg a valódi népszavazást, amelyet a pártok közül elsőként a DK, majd később a Magyar Szocialista Párt is kezdeményezett.

mti.hu/hvg.hu