Vasmiséjét ünnepelte

2019.07.21 11:32

Hatvanöt esztendeje négy mezőkövesdi papot szenteltek, már csak Demeter Mátyás ünnepelhetett.

 
Demeter Mátyás a közelmúltban mutatta be vasmiséjét a Szent László templomban. Az ünnepelt 1928. december 6-án született, s 1954. június 20-án, hatvanöt esztendővel ezelőtt szentelték pappá. Mezőkövesden mutatta be 25, 50, 60 éves hivatása alkalmából is ünnepi miséjét.
 
Lelki támasz
 
Tóth Imre, az egyházközség világi elnöke köszöntőjében kiemelte, Demeter Mátyás nehéz időben köteleződött el egész életére hivatása mellett. Felszentelés után az egyházmegyében számos településen teljesített szolgálatot, többek között Ormosbányán, Arlón is. A nehézségek mellett sok szépséget megélt és sokak lelki támasza volt. Fölelevenítette, hatvanöt esztendeje négy mezőkövesdi papot szentelt az érsek, Gáspár Józsefet, Tóth Józsefet, Vámos Antalt és Demeter Mátyást, négyük közül már csak a mostani ünnepelt él. Reméli, rubinmiséjét is megtartja.
 
Demeter Mátyás megköszönte a jókívánságokat, és elmondta, a hívek kevéssé ismerhetik őt, hiszen sok egyházközségben teljesített szolgálatot a hatvanöt év alatt, de itthon nem. Mezőkövesdre csak rokonlátogatóba érkezett. Bár munkáját a máshol élő hívek látták, ő mindig imádkozott a kövesdiekért. Itt is szeretne majd nyugodni.
 
Dr. Medvegy János apát plébános prédikációjában három dolgot emelt ki: a hűséget, a szeretetet és az örömhírt. Demeter Mátyás akkor lett pap, amikor szétzavarták az egyházat. A rendszer szétesett, a hit megerősödött. Fölelevenítette, az ünnepelttel tíz évet töltött el Jászberényben. Azt tapasztalta, hogy Demeter Mátyás forgatja imakönyvét, imádságos ember. A hívek mindig megtalálták a gyóntatófülkében. Az adminisztrációt pedig nagyon komolyan vette. A hívekkel közösen elmondta Demeter Mátyás aranymisén elhangzott hálaadó imáját is.
 
A szentmise végén Katona István nyugalmazott püspök méltatta Demeter Mátyást. Elmondta, együtt vannak Nyíregyházán a papi otthonban, csodálja a lelki buzgóságát, amivel idejét tölti. Ilyenkor imádsággal, szenvedésük elviselésével, felajánlásával segítik a híveket az üdvösség felé vezető úton. Nagy ereje van ennek, és sok jót tudnak tenni.
 
Tóth Balázs
boon.hu