Védtelen idősekre támadtak az ózdi fiatalkorúak

2022.05.02 14:35

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy 16 éves és egy 17 éves fiatalkorú fiú ellen rablás bűntette és lopás vétsége miatt, akik Ózdon napközben rövid időn belül két időskorú férfit támadtak meg és bántalmaztak - tájékoztatott honlapján a Miskolci Törvényszék.

Az egyiktől egy táskát akartak elvenni eredménytelenül, míg a másik sértettől 2.000 forint készpénzt vettek el, valamint a fiatalabb vádlott egy női táskát is ellopott.
 
 
A vádirat szerint a vádlottak 2021. augusztus közepén, a délutáni órákban elhatározták, hogy készpénzt fognak szerezni, ezért Ózdon egy gyalogosan közlekedő 75 éves férfit követték, majd mindketten hátulról megütötték és földre lökték. A vállán lévő táskát akarták megszerezni, azonban az egyébként több megbetegedéssel is küzdő időskorú sértett a táskát magához szorította, a támadók a vállszíjat rángatva elszakították, de a táskához nem jutottak hozzá, hanem elfutottak a helyszínről.
 
Rövid időn belül egy 83 éves férfit szemeltek ki újabb áldozatnak. A fiatalabbik fiú hátulról nyakon ütötte és mindkét lábát kirúgta, a vékony testalkatú időskorú sértett a földre esett, mire a vádlott a nadrágzsebéből kivett 2.000 forint készpénzt, továbbá elvette a kulcsait, ezalatt a társa ott állt mellettük, majd együtt elfutottak.
 
A támadások következtében az egyik sértett térdsérülést, míg a másik mellkas- és lábszárzúzódást szenvedett el, amelyek 8 napon belüli gyógytartamúak.
 
A fiatalabbik elkövető 2021. július végén, az esti órákban Ózdon, egy élelmiszeráruház melletti játszótéren meglátott egy lány gyermeket, akire az édesanyja a vásárlás időtartamára rábízta a táskáját. A fiú a gyermek figyelmetlenségét kihasználva azt a földről felkapta és elszaladt. A táskában 1.000 forint készpénz és személyes iratok voltak.
 
Az ügyészség a letartóztatásban lévő elkövetőkkel szemben fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés büntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.
 
boon.hu