Vége a végrehajtók dőzsölésének

2015.11.13 14:42

Jelentős mértékben megkurtította az önálló bírósági végrehajtók illetményét az igazságügyi tárca – derül ki Trócsányi László miniszter friss rendeletéből. E szerint például költségplafont vezetnek be a jutalékoknál és munkadíjaknál, amelyekből korábban vagyonokat kerestek a végrehajtók.

Több tíz millió forint helyett a jövőben már csak ennek töredékét kereshetik meg az önálló bírósági végrehajtók egy-egy nagyobb ügyön, miután az Igazságügyi Minisztérium számottevően csökkenti a hatósági személyek díjazását. A Magyar Közlönyben megjelent friss miniszteri rendelet szerint maximálják a végrehajtók illetményét. Például munkadíjként legfeljebb egymillió forint állapítható meg ezentúl, de a végrehajtói jutalék sem haladhatja meg a négymillió forintot.

A költségplafon bevezetését jelentős érvágásként élhetik meg az adósságbehajtással foglalkozó bírósági személyek, ugyanis utóbbi tétel esetén egész vagyonokat kasszírozhattak korábban. Mindez főként azokat érinti, akik több tízmilliós, illetve százmilliós ügyeket kezeltek. Összehasonlításképpen, míg korábban egy 400 millió forint értékű végrehajtási ügyön a végrehajtó jutaléka meghaladta a 20 millió forintot, és munkadíja is több mint kétmillió forint volt, mára ennek az összegnek csupán negyedét számolhatja majd fel. A rendelet szerint nem kell fizetni irattárolási díjat, amely esetében mindeddig átlagosan 8 ezer forintot számoltak fel a végrehajtók ügyenként.

A végrehajtók díjazásának ügye régóta a közbeszéd témája. Számtalanszor merült fel a kérdés, vajon miként kereshetnek akkora pénzeket az olyan kényes területen dolgozók, mint az adósságbehajtás. Többször is fény derült arra, hogy a végrehajtók közül többen luxusautóval járnak, és fényűző életet élnek. Ugyanakkor lapunknak név nélkül nyilatkozó önálló bírósági végrehajtók szerint a radikális díjcsökkenés visszafele is elsülhet, ugyanis úgy látják, ezzel jelentősen nő a korrupció és a viszszaélések lehetősége.

mno.hu