Vége az Idősügyi Tanácsnak

2014.12.24 05:25

Új néven folytatja munkáját az idősek képviselőiből álló, a kormány nyugdíjügyi javaslatait véleményező testület.

Lényegében egy tollvonással megszűntették az Idősügyi Tanácsot, azt a testületet, amelynek a nyugdíjpolitikába engedett nagy beleszólást eddig a kormány. A minap megjelent határozat azonban nem törölte el végérvényesen az idősek képviseletét szolgáló intézményt, egy füst alatt ugyanis létrehozzák az Idősek Tanácsát.

Az Orbán-kormány természetesen megfutja a kötelező tiszteletkört, amikor a régi/új tanács felállítását indokolja meg. Szó esik az idősek tiszteletéről, megbecsüléséről, a biztonságuk előmozdításáról. Van azonban tartalmi része is a határozatnak: e tanácsnak kell véleményezni az idősek életkörülményeit közvetlenül érintő és az általa kiemelten kezelt más kormányzati döntések és jogszabályok (ide nem értve az önkormányzati rendeletek) tervezetét. Az ő dolguk továbbá figyelemmel kísérni e jogszabályok végrehajtását. Ide tartozik még, hogy javaslatokat tehetnek kormányzati intézkedésekre, illetve civil szervezetek ötleteit is előterjeszthetik.

Mint a fentiekből kiderül, nagyjából ugyanaz lesz a dolga a testületnek, mint volt elődjének. Érdemi beleszólást, pláne egyetértési jogot nem enged át a kormányhatározat, vagyis a tanács javaslatait vagy figyelembe veszik a döntéshozatalkor, vagy nem.

A leírtakból arra is következtetni lehet továbbá, hogy a nyugdíjrendszer esetleges átalakítását sem feltétlenül kell megfuttatni a testület tagjai közt. A nyugdíjszerzés idejét, módját, a későbbi nyugdíj kiszámítását befolyásoló intézkedések ugyanis semmiképpen nincsenek hatással a jelenlegi nyugdíjasok életkörülményeire. Ha csak azt az áttételes hatást nem vesszük figyelembe, hogy a befizetett járulék elszámolása, annak megváltoztatása (például ha a későbbiekben mégis egy név szerinti számlán írnák jóvá a befizetett összeget) adott esetben az aktuális nyugdíjkifizetéseket is módosíthatja, amennyiben az államháztartás rendelkezésére álló források egy ilyen lépés miatt drasztikusan változnának.

Erre azonban jelen állás szerint nem sok esély van a közeljövőben, a kormány szerint minden rendben van a nyugdíjrendszerrel, nincs szükség további változtatásokra. Magyarul a tanácsnak elvi és gyakorlati lehetősége sem lesz egy ilyen javaslat megtárgyalására.

A kormányhatározat miatt nem kell aggódniuk az előző testület tagjainak, ők automatikusan az új tanács tagjaivá válnak. Közéjük tartozik a közismertebb személyek közül Pozsgay Imre, aki a rendszerváltás előtt volt meghatározó alakja a magyar politikának. A tanács 12 tagú, elnöke a miniszterelnök.

figyelo.hu

 

—————

Vissza