Végleg eldőlt: büntethető, aki gyengébb minőségű élelmiszerrel árasztja el Magyarországot

2019.05.18 06:34

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, mostanra pedig több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is. Sikeres volt a V4-országok és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elérték, hogy módosította az Európai Bizottság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, amely lehetővé teszi a termékek kettős mércéjével szembeni fellépést.

Kapcsolódó kép
Gyártósori élelmiszer minőségellenőrzés
 
 
Az Európai Parlament szerdai ülésén jóváhagyta a megállapodást a termékek kettős minőségével szembeni fellépést lehetővé tevő előírásokról - írja az Agrárminisztérium. A jogszabály tervezet értelmében az emberek megtévesztésének minősülne a jelentősen eltérő összetételű vagy jellemzővel rendelkező termékek azonosként való forgalomba hozatala a különböző tagállamokban. Emellett a tervezetben előírják, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a termékek közötti, legitim és objektív okokon alapuló különbségekről is. Ennek minősülhet a nemzeti jogszabály, az alapanyagok elérhetősége vagy szezonalitása, az egészséges étkezés elősegítését célzó önkéntes stratégiák, és az előállítók azon joga, hogy ugyanazon márkájú terméket eltérő tömegű/térfogatú kiszerelésben hozhassa forgalomba.
 
Az új uniós javaslatcsomag elfogadásával Magyarország és a V4 országok elmúlt években tett közös erőfeszítései eredményesnek bizonyultak. A kettős minőség elleni fellépésre vonatkozó rendelkezésnek köszönhetően lehetővé válik az embereket megtévesztő kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása.
 
agrarszektor.hu