Végleg elmenekülhetnek a magyarok a bankoktól: egyre többen fizetnek így

2019.11.30 06:12

Nagy kihívás előtt áll a bankrendszer - egyre többen pártolnák át egyéb fizetési megoldást kínáló szereplőkhöz. A bankrendszer sok tekintetben ugyanakkor ugyanolyan korszerű és sokszor kevésbé költséges szolgáltatást kínál, csak egyszerűen kevésbé vonzó, mint a külföldi szolgáltatók. A bankrendszer előtt ugyanakkor több akadály is áll, amivel az új fintech szereplőknek nem kell megküzdeniük - ilyen például a tranzakciós illeték. A bankolás jövőjéről és egyéb digitális szereplőkről volt szó néhány nappal ezelőtt a Portfolio Banking Technology konferenciáján.

Képtalálat a következőre: „bank”

 

Jelentős verseny van a bankrendszerben, ezért nagyon fontos, hogy egyenlő feltételek legyenek - mondta Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója. A mai szabályozás ugyanis túlzottan szigorú, ennek pedig az innovátorok nem felelnek meg. Az azonos szolgáltatás azonos szabályozás Demeter Ákos (EY Magyarország) szerint is kiemelten fontos, fékezi ugyanis a beérkező szereplőket. Harmati László (ErsteBank) ezzel szemben a készpénz visszaszorítását és az adatbázisokhoz való hozzáférést nevezte meg, mint a bankszektorra legnagyobb hatással levő intézkedést.
 
Becsei András szerint a jövőbeli tranzakciók nagy része nem fog befolyni a költségvetésbe, mert külföldi szolgáltatón keresztül valósul meg. Becsei szerint nem lehet a globális piacon fenntartani egy magyar adót. Eltörlésre akkor kerül majd szerinte, ha az utalások nagy része már nem hazai viszonylatban történik meg. Szerinte ez csak idő kérdése. Legkésőbb akkor, amikor a Facebook a librával a piacra lép.
 
Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója szerint teljes bizonyítóerejű okiratnak el kell fogadni a videós azonosítást. Puskás András, a Budapest Bank vezérigazgatója a fentieken kívül az elektronikus ügyintézést emelte ki, nem csak a bankszektor szintjén, de az ügyintézés minden fajtájában. Sziráki László, a CIB Bank Digitális Csatornák és CRM vezetője szerint van már előremozdulás az elektronikus számláknál és a fogyasztási hiteleknél, a jelzáloghiteleknél azonban várat magára az áttörés.
 
Hamrati László (Erste) is elmondta, hogy a bankoláshoz való hozzáállás megváltozása nem kérdés. Az ügyfélélmény felülértékelése minden területen látható. Elmondása szerint a fiatalok olyan szolgáltatásokat vesznek igénybe külföldi szolgáltatóktól, amiket itthon olcsóbban elérnének. Csak az ügyfélélmény miatt inkább az előbbit választják. Demeter Ákos szerint nem csak a fiatalokról kell beszélni, elmondása szerint az ügyfelek nagyon gyorsan alkalmazkodnak, ha jó megoldást látnak. És a fintech cégek bejövetele is gyors, így a kérdés elsősorban az, hogy mennyire gyorsan reagál a bankrendszer.
 
Becsei András szerint a készpénzhasználat a fiatal korosztályban kifejezetten erős, és a személyes tanácsadás számukra kifejezetten erős. Ha elakadnak, ők is igénylik a személyességet. Elmondása szerint a 2000-es évek elején még az volt a prognózis, hogy a bankfiókok eltűnnek, ehhez képest még mindig erről beszélünk. Nyugat-Európában pedig újranyitottak bankfiókokat. Az Egyesült Államokban koncentrálódik a piac. Becsei szerint az is egy fontos fejlemény, hogy a magyar bankszektor ki tudja szolgálni a vidék Magyarországát is.
 
Pénz van a bankrendszerben, digitális vívmányok jelenleg még sincsenek. Ennek több oka is van: az egyik a végrehajtás képessége, azaz kevés ember áll rendelkezése. Fontos a sebesség, a képesség és az innovációs képesség, és megvan-e az ökoszisztéma. Ebben van előrelépés Demeter Ákos (EY Magyarország) szerint. Harmati szerint a bankrendszer fejlesztési kapacitásának nagy részét elviszik a kötelező fejleszdések (PSD2, azonnali átutalás). Ötlet egyébként van, erőforrás nincs Harmati szerint.
 
Puskás András szerint a jövőben kevesebb nagybank lesz Magyarországon, az univerzalitás azonban enyhén káros - kell valamilyen fókuszt találni a banknak. Hegedűs Éva ezzel nem ért egyet: szerinte nem lehet matematikai képlettel eldönteni, hogy mennyi bank legyen itthon.
 
penzcentrum.hu