Végnapjaikat élik a nemzeti parkok

2015.04.29 05:59

Az Országgyűlés kedden elfogadta az állami földek egységes kezeléséről szóló törvény módosítását, amely a nemzeti parki igazgatóságok kezeléséből, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) vagyonkezelésébe adta át a védett területeket.

Két hete egy kétharmados csomagban nyújtotta be Fazekas Sándor ezt a módosító javaslatot, de akkor nem volt meg szükséges többség. Akkor állítólag véletlenül maga a beterjesztő Fazekas Sándor és további három kormánytag sem szavazta meg a módosítást. Időközben "kigyomlálták" a kétharmados részeket a jogszabálytervezetből és így már a kormánypárti egyszerű többség is elegendőnek bizonyult. Bencsik János fideszes képviselő, ahogy előzőleg, tegnap is a "nem" gombot nyomta meg.

Az EMLA (Környezeti Management és Jog Egyesület) elemzése is alátámasztotta, hogy a törvény sérti az egészséges környezethez való alapjogokat. A természetvédők pedig az Alkotmánybírósághoz fordulnak az állami vagyonról szóló törvény tegnapi elfogadása miatt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország úgy véli, hogy ez a jogszabály a nemzeti park igazgatóságok jövőjét veszélybe sodorja. Éppen ezért a köztársasági elnök, az ombudsman és az összes parlamenti képviselő segítségét kérik, hogy az alkotmányellenes törvény ne léphessen hatályba.

Tiltakozott egy másik civilszervezet is, a 60 ezren a magánnyugdíjakért mozgalom szerint a Fidesz áterőltette a parlamenten, hogy a nemzeti parki földek a Nemzeti Földalaphoz kerüljenek. Így fogalmaztak: "Nem engedhetjük, hogy haveri érdekek miatt tönkretegyék a természetileg különösen értékes földeket." Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke így értékelte a kialakult helyzetet: "a Fidesz megásta a nemzeti parkok sírját". Szerinte ugyanis a Fidesz a földdel tartja sakkban a vidéken lakó embereket; a nemzeti parkok földjeit most "a fideszes földrablás" részévé teszik.

Bihari Tamás
nepszava.hu