Velencén melegíti újra a káposztát a Fidesz és a KDNP

2017.09.13 17:15

Szerda este kezdődik a kormánypárti frakciók háromnapos évadnyitó frakcióülése. Ezúttal Velencén vitatják meg az új parlamenti idény témáit, de értekeznek természetesen a kampányról és a közelgő választásról is. Na, és még miről?

Velencén melegíti újra a káposztát a Fidesz és a KDNP
Egy évvel ezelótt...
 
Erős déjà vu-érzéssel érkezhetnek szerda délután Velencére a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői: majdnem napra pontosan két éve ugyanis nemcsak, hogy ugyanabban a szállodában tartotta évadnyitó frakcióülését a két kormánypárt, de a fő téma is azonos volt: a migráció.
 
A különbség, hogy míg 2015 szeptemberében a gyakorlatban küzdött a kormány a menekültek ellen (a szerb-magyar határon még javában zajlott a kerítésépítés), addig a harc mára már (majdnem) kizárólag elméleti: az Európai Bíróság előtti kvótaper múlt heti elvesztése után megint – illetve még mindig – Brüsszelt, az ügyben kötelezettségszegési eljárást folytató Európai Bizottságot akarja a kormány megállítani.
 
Bár a hvg.hu-nak év elején – három hónappal az érdektelenségen elbukott kvótanépszavazás után – még arról beszéltek a Fidesz kommunikációs stratégiájára rálátó forrásai, hogy a párt népszerűségét csúcsokra emelő bevándorlás-ellenes szólamokban nincsen már muníció, ezért hiba lenne a választási kampányt is erre építeni, mégis ez maradt a fő csapásirány, így ez lesz értelemszerűen a frakcióülés központi témája is.
 
A frakcióvezető keddi előzetese alapján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter is erről beszél majd csütörtökön a képviselőknek, de előtte – szerda este – az évtizedes hagyománynak megfelelően Orbán Viktor politikai helyzetértékelését hallgathatják meg. A miniszterelnök múlt heti, kötcsei beszédéből következtethetően erős külpolitikai kitekintéssel indít majd, de a már csak nyolc hónapnyira lévő parlamenti választások miatt nyilván a Fidesz esélyeiről és kampánybeli teendőiről is beszélnie kell. A felkészülés konkrét feladatait és a követendő kommunikációs stratégiát várakozások szerint viszont már Rogán Antal propagandaminiszter ismerteti majd.
 
Rogán Antal már megérkezett
fotó:  MTI / Kovács Tamás
 
Bár néhány éve még a frakcióülések leginkább várt etapja volt a gyakran élénk vitába, illetve kibeszélő-showba torkolló rész, amikor Orbán Viktor beszédének végén a képviselők kérdéseiket, és a kormányzati munkával kapcsolatos kritikus észrevételeiket vethették fel a miniszterelnöknek, az utóbbi években már nem volt példa sem vitára, sem igazi kritikára. Ahogy egy ismertebb fideszes már tavaly megfogalmazta:
 
„Senki nem csinál cirkuszt, főleg nem a jelöltállítás előtt”.
 
Csütörtökön a miniszteri beszámolók végighallgatása mellett több személyi döntés is vár a képviselőkre: a tárca nélküli miniszterré előlépő Kósa Lajos helyére várhatóan a pártalelnök Gulyás Gergelyt választják meg frakcióvezetőnek, de mivel az ő távozása a törvényalkotási bizottsági éléről egy komolyabb személycsere-lavinát indított, az emiatt megüresedő bizottsági helyekről is dönteni kell.
 
Pénteken az előzetes napirend szerint Novák Katalin családügyi államtitkár beszél majd a népesedés- és családpolitikai program részleteiről, illetve szakmai kabinetek tartanak üléseket, a tapasztalat szerint a frakciótagok jó része ezen viszont már nem vesz részt, hanem hazamegy vagy a frakcióülésnek helyt adó wellnesshotel szolgáltatásait élvezi. Ez utóbbit látszik igazolni egyébként az ülésnek helyt adó Velence Spa & Resort wellnessrészlegének nyitva-, pontosabban zárvatartása is, a hotel amúgy külsős, utcáról betérő vendégeknek is látogatható, ma délutántól szombatig zárva tart.
 
fotó: MTI / Bodnár Boglárka
 
A frakcióülést – szokásos módon – ismét szigorú biztonsági intézkedések mellett tartják, ami elsősorban nem is a résztvevők, sokkal inkább az elhangzottak biztonságára vonatkozik. A kormánypárti frakciók vezetői pár éve megelégelték ugyanis, hogy az újságírókkal kapcsolatot tartó képviselőktől folyamatosan szivárogtak ki információk az ülésen történtekről. A tanácskozás helyszínét azóta rendszerint szinte hermetikusan lezárják: újságírók, stábok a szálloda küszöbét nem léphetik át, a képviselők pedig csak aztán mehetnek be a megbeszéléseknek helyt adó konferenciaterembe, ha a bejáratnál leadták mobiltelefonjaikat. A nyomaték kedvéért a híváslisták átnézését is be szokta lengetni a frakcióvezető, márpedig azt egyetlen képviselőnek sem kell elmagyarázni, hogy mi lehet a következménye, ha rajtakapnak valakit az információ-továbbításon. Ez utóbbi alól kivétel persze az irányított szivárogtatás: az elmúlt két évben a Magyar Időkben (esetleg a pestisracok.hu-n vagy az Origón) rendszerint szövegszerűen is olvasható volt az ülés másnapján, hogy miről beszélt aktuálpolitikai helyzetértékelésében a miniszterelnök.
 
Velence, 2017. szeptember 13.Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezetõ-helyettese (j) érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésére a velencei Velence Resort & Spa szállodába 2017. szeptember 13-án.MTI Fotó: Máthé Zoltán
Németh Szilárd megérkezik a Fidesz-KDNP frakció kihelyezett ülésére
fotó: MTI/Máthé Zoltán
 
A kormánypártok legutóbbi, visegrádi frakcióülésén Orbán Viktor a belső feszültségek lezárására és minden eddiginél keményebb választási kampányra intette a Fidesz és a KDNP képviselőit. A miniszterelnök akkor arról is beszélt, hogy minden korábbinál durvább és kiélezettebb kampányra számítsanak, mert a Jobbik és az MSZP sem a győzelemért, hanem a létéért, a fennmaradásáért fog küzdeni.
 
hvg.hu