Velünk a Város: „a jelenlegi forrásokból ennyi járatra futja”

2021.04.16 14:51

A szűkös források ellenére is jelentősen több busz és villamosjárat közlekedik napközben április 17-étől jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Badány Lajos, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese és Bartha György önkormányzati képviselő.

Fotó: Juhász Ákos
 
Badány Lajos felidézte, a járvány miatti kormányzati elvonások lassan a csőd szélére sodorják Miskolc városát, ennek pedig elsőszámú kárvallottja a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK). A politikus a helyi Fidesz legfőbb bűnének nevezte, hogy ebben a nehéz helyzetben Miskolc megsarcolását támogatják ahelyett, hogy a város érdekében lobbiznának.
 
- Ebben a helyzetben követelőzni, valamint a felelősséget egyenesen a károsultra ráhárítani rendkívül tisztességtelen és álságos. Ha a helyi Fidesz ténylegesen segíteni szeretne a Miskolcnak, arra kérem, segítsenek, hogy visszakapjuk az elvont forrásokat! Sajnos ugyanis úgy néz ki, hogy Miskolcon a kormány nem csupán az útszélén hagyja, de megpróbálja be is lökni az árokba – jelentette ki.
 
A frakcióvezető-helyettes szerint rendkívül fontos, hogy minél többen tiltakozzanak a várost kifosztó kormányzati politika ellen, ezért a Jobbik frakciócsoport egy online petíciót indított, mely a www.mentsukmegmiskolcot.hu internetcímen írható alá.
 
 
- Miskolc vezetése és az MVK a nehéz helyzet ellenére is azon igyekszik, hogy a megfelelő színvonalon működjön a városban a közösségi közlekedés – ezt már Bartha György mondta, aki emlékeztetett, április 17-étől új menetrend lép életbe a városban. „Ez az időszakos tanszünetes menetrend napközben a csúcsidőszakokban 216 járattal többet biztosít majd, mint a március 18-án bevezetett korábbi, és amennyiben szükséges, rásegítő járatok is indulnak majd” – tette hozzá.
 
Az önkormányzati képviselő emlékeztetett, korábbi menetrend korrekciók és a most elkészült menetrend készítőit is az a cél vezette, hogy a menetrend megfeleljen az utazási igényeknek, valamint beférjen a költségvetés keretei közé. „A menetrend bővítéséhez frakciónk is eljuttatta a lakossági jelzések alapján összeállított észrevételeit, de az a helyzet, hogy a rendelkezésre álló forrásból jelenleg ennyit tud adni a város” – jelentette ki.
 
 
Bartha György hozzátette, az utasok száma is drasztikusan visszaesett: az év első negyedévében negyven százalékkal kevesebben vették igénybe az MVK szolgáltatásait, mint 2020 ugyanezen időszakában. „Bízunk benne, hogy az utazók idővel visszatérnek a buszokra, villamosokra," mert ha a bevételek nőnek, újabb járatok is indulhatnak. Ami biztos: a felső tagozatokon és a középiskolákban május 10-én újraindul a jelenléti oktatás, ekkortól a tanulmányi időszakos menetrend váltja majd a jelenlegi tanszünetit, ami további járatbővítésekkel fog járni – zárta a politikus.
 
Tajthy Ákos
minap.hu