Vénykötelessé tettek itthon egy régóta ismert köhögéscsillapítót

2015.07.22 11:36

Szigorították itthon a kodeintartalmú gyógyszerek felhasználásának feltételeit. Szakértők úgy ítélték meg ugyanis, hogy a 12 év alatti gyermekeknél a kodein mellékhatásainak kockázata nagyobb lehet, valamint 12 és 18 év között is az eddigieknél megfontoltabban szabad javasolni az alkalmazását.

A szigorítás miatt már csak receptre adják ki a patikákban az Erigon szirupot, a Coderetta N tabletta magyarországi forgalmazását pedig megszüntetik. A Coderit N marad, de egyelőre hiánycikk.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az Európai Gyógyszerügynökség Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottságának értékelése valamint az Embergyógyászati Készítmények Nemzetközi Eljárásainak Koordinációs Bizottsága határozata alapján határozott a szigorításról július 9-én – írják a gyógyszerészeti intézet honlapján.

A kodeint köhögésre, meghűlésre adják, és eddig a gyermekgyógyászatban is alkalmazták. A kodein opioid hatóanyag, amely a szervezetben morfinná alakul át, hatása azonban egyénenként változó lehet. Ez azt jelenti, hogy egyes betegek szervezetében gyorsabban alakulhat morfinná, és ez adott esetben súlyos mellékhatásokhoz, például légzési nehézséghez vezethet. A kodein esetleges kiszámíthatatlansága 12 éve alatti gyermekeknél még inkább problémát okozhat, főleg azoknál, akiknek már egyébként is károsodott a légzésfunkciója.

A szakember úgy látják: kevés bizonyíték van arra, hogy a gyerekeknél hatékonyan lehet kezelni a köhögést kodeinnal.

Abban állapodtak meg, hogy ezentúl nem szabad 12 év alatt kodeintartalmú gyógyszerekkel kezelni köhögést és megfázást. 12 és 18 év közötti serdülőknél akkor nem javasolják kodein alkalmazását, ha a betegnek légzési problémái vannak.

Szoptató anyák sem szedhetnek kodeint, mert a szer kiválasztódik az anyatejbe.

Vényköteles lett az Erigon szirup

A szigorítás itthon hat olyan gyógyszert érint, amelyeknek van magyarországi forgalomba hozatali engedélyük, valamint bizonyos magisztrális készítményeket, vagyis olyan gyógyszereket, amelyeket patikában készítenek el.

A Coderetta N tablettát kivezetik a magyarországi piacról. Ezt korábban gyerekeknek adták köhögéscsillapítóként, vényköteles volt.

A 12 éves kortól adható Coderit N marad, de egyelőre hiánycikk, gyártója tartós átmeneti hiányt jelentett. A Coderit N eddig is receptköteles volt, és az is marad.

Az Erigon szirupot régóta vény nélkül adták a gyógyszertárakban, de július közepe óta már vényköteles. A betegtájékoztatóját és az alkalmazási előírását is módosították.

A Panadol Ultra kemény kapszulát, a Panadol Ultra pezsgőtablettát és a Panadol Ultra tablettát ugyancsak érinti a szigorítást, ezek is tartalmaznak egyebek mellett kodeint, de ez a három gyógyszer magyarországi patikákban nem kapható.

hvg.hu