Veres Pál: közös erőnk a sokszínűségből fakad!

2021.10.23 19:26

Miskolc polgármestere az összefogás fontosságára, valamint a haza, a szabadság és az igazság szeretetének erejére hívta fel a figyelmet október 23-ai beszédében.

Október 23- megemlékezés és koszorúzás a Petőfi szobornál
 
Fotó:Horváth Csongor
 
- A szabadságvágy volt az 1956-ban, ami megmutatta: mekkora erő származik abból, ha felülemelkedve a hétköznap vitáin, egymásba fonjuk karjainkat, összekapaszkodunk – erről beszélt Veres Pál, Miskolc polgármestere az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanötödik évfordulóján Petőfi Sándor szobra előtt. 
 
A városvezető idei beszédében egyértelműen az összefogás fontosságára, annak teremtő erejére hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott: 1956-ban a magyarok félre tudták tenni a különbözőségeiket, csak így voltak elég erősek ahhoz, hogy szembe tudjanak szállni a zsarnoksággal.
 
 
A szabadság volt a közös cél
 
-  Vajon számít-e az, hogy ki milyen politikai nézeteket vall, amikor a puskacsővel néz szembe? Vajon számít-e az, hogy ki bal és ki jobb oldali, keresztény, konzervatív, liberális, magyar, zsidó, kun vagy sváb, amikor a lánctalpak útját állva védi a közös szabadságunkat? Számítanak-e a világnézeti különbségek, a politikai viták, a pártos torzsalkodás, amikor a szabadság a tét? Számít-e bármi, amikor a szabadság a cél, az egyetlen végső közös cél? ’56-ban a szabadságvágy volt az, ami eltörölte a határokat, ami elhomályosította a különbözőségeket, ami betemette a köztünk húzódó árkokat. 1956-ban a szabadságvágy volt, ami megmutatta, mekkora erő származik abból, hogy felülemelkedve a hétköznap vitáin, egymásba fonjuk karjainkat, összekapaszkodunk, és bátran nézünk szembe a pusztulással, szállunk szembe a zsarnoksággal 
 
– hangsúlyozta. 
 
A polgármester leszögezte: 1956-ban éppen ezekből a fentebb már említett különbözőségekből fakadt a magyar hősök közös ereje.  „A szabadság szeretete, a szeretet szabadsága. Ez fűtötte akkor valamennyi magyar szívét, ez adott erőt ahhoz, hogy közös akarattal bátran kiáltsák a vörös góliát arcába: elég volt!” – mondta.
Petőfi Sándor miskolci szobra, előtérben az 1956-os megemlékezés koszorúival
 
Közös akarat, közös erő
 
Veres Pál a korábbi gondolatmenetet továbblendítve kijelentette: a nemzet közös akarata, közös ereje éppen a különbözőségekből, a sokszínűségből fakadt. „Szabadon élni akaró magyar emberek hitéből, bátorságából, áldozatából és szeretetéből fakadt. A haza, a szabadság, a függetlenség és az igazság iránti szeretetből. Egy olyan időben, amikor nem a születési hely, a rang, a társadalmi osztály vagy a politikai hovatartozás számított, hanem a tenni akarás. Figyeljünk hát oda 1956 üzenetére és tanuljunk belőle, hogy képesek legyünk ma felnőni a szabadságharcosok dicsőségéhez, tisztaságához és bölcsességéhez – jelentette ki a Veres Pál.
 
A beszédet követően Miskolc város képviseletében koszorút helyeztek el Petőfi Sándor szobránál Badány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármesterek, valamint Ignácz Dávid jegyző társaságában Veres Pál polgármester, mint ahogy koszorúval emlékezett a megyei kormányhivatal valamint pártok és civil szervezetek képviselői is. 
 
Tajthy Ákos
minap.hu