Versekkel ünnepelték Miskolcon a költészet napját

2015.04.11 20:22

Csontos János József Attila-díjas költő mondott ünnepi beszédet az idei költészet napján, a hagyományosan a lillafüredi Óda-táblánál megtartott városi megemlékezésen szombaton. József Attila szobránál pedig mindenki mondhatott egy rövid verset – ezzel együtt, és versekkel ünnepeltek a miskolciak a költészet napján.

József Attila születésének 110. évfordulóját ünnepeljük az idén – és 51 éve annak, hogy születésnapja, április 11. egyben a magyar költészet napja is. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által szervezett miskolci megemlékezést ezen a napon tartották meg Lillafüreden, az Óda-táblánál – ott, ahol megszületett a világirodalom egyik legszebb szerelmes verse.

Az idén ünnepi beszédet Csontos János mondta. A József Attila-díjas költő azzal kezdte: „az ember olykor óhatatlanul eltűnődik azon, vannak-e a magyar költészetnek kitüntetett földrajzi pontjai, amelyeket akár be is pötyöghetnénk egy nem létező irodalmi GPS-be. Léteznek-e olyan, egyszerre virtuális és valóságos zarándokhelyeink, ahol megilletődötten áll meg a mindenkori olvasó”. Lillafüred ilyen, ahol József Attila megírta Óda című versét.

Csontos János egyébként számtalan verse és verstöredéke József Attila hatására született. Igazi különlegességnek számít ezek között a Száz év talány, ebben jelentek meg József Attila töredékei – Csontos János kiegészítésével.

A város képviseletében Kiss Gábor köszöntötte az ünneplőket. Az alpolgármester elmondta, költészetről beszélni ma nagy kihívás, hiszen rengeteget változott a világ: a fiatalok zömében nem verseskötetet fognak a kezükbe, hanem valamilyen „okos eszközt”; a felnőtteknek kevesebb idejük jut a művészetekre, s így a versekre; de megváltozott a világ abban is, hogy a világ problémáit, dolgait kevésbé akarjuk irodalmi környezetbe, rímekbe fűzve átadni. A legfontosabb elgondolkodni ezen a napon azon, mi is a költő legfontosabb dolga.

– Egy kortárs német költő úgy fogalmazott: semmi más dolga nincs a költőnek, csak az, hogy amit maga körül lát, azt a saját képére formálva rakja össze újra, s ezzel másoknak is egy újfajta élményt nyújtson – mondta Kiss Gábor.

Az ünnepi beszédeket követően Juhász Márton, a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tanulója szavalta el József Attila Óda című költeményét, majd a a városvezetés megjelent tagjai, közintézmények vezetői és magánszemélyek helyezték el koszorúikat a táblánál. Ezt követően József Attila szobránál is mindenki elhelyezhette a megemlékezés virágait – de ezúttal már egy-egy rövid vers kíséretében.

Képgaléria itt!