Versenyeztek a közétkeztetés szakácsai, a gyerekzsűri is értékelt – borsodi szakácsnők győztek Felcsúton!

2020.09.27 15:29

Az iskolai és szünidei étkeztetésre 82,5 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben, ami 2010-hez képest több mint háromszoros növekedés - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára Felcsúton, az OKÉS országos közétkeztetési szakácsverseny döntőjén.

Fotó: Koszticsák Szilárd / mti.hu
 
Sölch Gellért hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre, mindazokra, akik intézményi keretek között ingyenesen, illetve kedvezményesen étkeznek.
 
A helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy finom és egészséges is legyen a gyerekek asztalára kerülő ebéd, ezért – tette hozzá – a ma már komoly hagyományokkal rendelkező szakácsverseny résztvevői ezen feltételek alapján alkották meg menüiket.
 
Megjegyezte: a fejlődés folyamatos a közétkeztetésben, de van még teendő, amelynek elvégzését a verseny is elősegíti.
 
Asztalos István főszervező, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a kilencedik alkalommal megrendezett országos döntőben a profi séfek mellett gyerekzsűri is kóstolta és értékelte az elkészült ételeket.
 
Endrédi Zsolt zsűrielnök, mesterszakács, az art’otel budapest konyhafőnöke kiemelte, hogy a kor igényeinek megfelelő menük készültek, az ételek változatosak voltak elkészítési módjuk és a tálalás tekintetében is.
 
A hét csapat közül a gyerekek különdíját Finta Noémi és Harakály Mariann (Finta Rendezvényház és Étterem – Érd) kapta.
 
A versenyen első helyezést ért el Sütő Sándorné és Kókáné Pásztor Éva (Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha), második lett Simon András (Lifestyle Hotel Mátra – Mátraháza), harmadik helyen végzett Pákozdi Norbert és Szeidl Tamás (Gasztvitál Zrt. Pamut konyha – Budapest, XVIII. kerület).
 
Az első helyezett Kókáné Pásztor Éva és Sütő Sándorné, mindketten a Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha versenyzői, miután átvették a díjat Várhelyi Miklóstól, a verseny konyhafőnökétől és Asztalos István főszervezőtől, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökétől az OKÉS országos közétkeztetési szakácsverseny döntőjén a felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskolában 2020. szeptember 26-án
 
Fotó: Koszticsák Szilárd / mti.hu
 
A hivatalos versenykiírás szerint a versengőknek nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú, háromfogásos menüt kellett készíteniük, amelynek nyersanyagnormája (nettó 350 forint fejenként) megfelelt a hatályos rendeletnek. A verseny során alapanyagként kötelezően fel kellett használni bármilyen, Magyarországon őshonos és kereskedelemben beszerezhető halat, 20 százalékos tejfölt és bármilyen Bio minősítésű alapanyagot.
 
mti.hu